Кламер БГ - Новини: Жертвите на труса в Измир станаха 107, ранените са над 1000

Жертвите на труса в Измир станаха 107, ранените са над 1000

Свят

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 16:36ч.
Жертвите на труса в Измир станаха 107, ранените са над 1000

Жертвите на земетресението в Егейско море, което в петък разтърси турския окръг Измир със сила 6.6 по Рихтер, достигнаха 107 души. Това съобщи Анадолската агенция във вторник, като се позовава на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Според най-нови данни на дирекцията 1027 души са ранени при земетресението, като 883-ма вече са изписани от болница, а 144 остават на лечение. Спасителните екипи са приключили операциите по издирване на оцелели в 13 от общо 17 разрушени сгради в Измир.

От петък насам са регистрирани 1528 вторични труса, от които 44 са били с магнитуд над 4.

Издирвателните акции продължават в четири срутени здания в града. В последните дни бяха спасени над сто души изпод развалините

Последният случая е на тригодишно дете, което бе извадено живо изпод руините на напълно разрушена сграда 91 часа след земетресението в петък, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Ден по-рано други две деца бяха спасени изпод развалините в Измир.

"Намерихме детето в кухнята", каза служител от екипите за търсене и спасяване. "Стоеше здраво в триъгълника на живота, който се образуваше в лъча до пералнята и съдомиялната машина. Няма фрактура", разказа той.

Спасената Айда

"Станахме свидетели на чудо в 91-ния час", каза кметът на Измир Тундж Совер. "Спасителите извадиха Айда жива. Заедно с голямата болка, която изпитахме, имаме и тази радост", заяви кметът.

Айда Гезгин бе извадена от рухнала сграда в район "Байракли", който бе най-тежко засегнат от труса. Тя е 107-ият оцелял, изваден жив изпод руините, отбелязва АП.

След като бе пренесена на безопасно място и увита в термоодеяло, тя попита за майка си, а хора наоколо избухнаха в аплодисменти, други се прегръщаха, а някои плачеха, съобщи кореспондент на АФП от мястото на събитието, цитиран от БТА.

mediapool.bg