Кламер БГ - Новини: Жертвите на снежната буря в САЩ продължават да растат (обновена)

Жертвите на снежната буря в САЩ продължават да растат (обновена)

Свят

|
Вт, 27 Дек 2022г. 09:10ч.
Жертвите на снежната буря в САЩ продължават да растат (обновена)

Сн. John Normile/Getty Images

Жертвите на сериозна снежна буря, която бушува от дни в част от Съединените американски щати, продължават да растат. По последни данни са загинали поне 47 души, предаде Си Ен Ен. Поне 25 са смъртните случаи само в окръг Ери.

Части от щата Ню Йорк са затрупани от поне 1 метър сняг. Заради бурята стотици коли закъсаха по пътищата, а хиляди хора останаха без ток по Коледа. Прогнозата е за още студ и сняг.

Най-засегнат е районът на Бъфало. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хоукъл заяви, че това е "най-разрушителната буря в историята на Бъфало". Обилният снеговалеж, съчетан със силен вятър, направи пътищата непроходими и доведе до замръзване на електрическата мрежа.

Западната част на щата Ню Йорк страда от т. нар. "езерен ефект" – силен снеговалеж, причинен от движението на студен въздух над по-топлата вода на Големите езера.

Снегът е толкова дълбок, че дори спасителните екипи са били блокирани в него. В последните часове от преспите са изровени поне 11 изоставени линейки.

"Спасителните екипи спасяваха спасители. Беше ужасно", коментира управителят на окръг Ери Марк Полонкарц. Много от смъртните случаи в следствие на бурята са именно в този окръг. Загиналите са били открити в колите си или в преспи по улиците.

Стотици служители на Националната гвардия са изпратени да помагат в Ню Йорк. Екипите са се отзовали на поне 500 спешни случая, включително едно раждане. Наложило се да помогнат и на човек, чието изкуствено сърце останало с едва 4% заряд на батерията.

Властите предупреждават жителите да не потеглят на път. В окръг Ери все още има забрана за движение.

Стотици коли са изоставени в преспите. Само през нощта на петък срещу събота поне 500 души са били блокирани по пътищата.

Положението и на закрито не е много по-добро. Хора не могат да излязат от домовете си вече 56 часа. Някои от тях са без ток и отопление при минусовите температури. Към неделя вечер е възстановено захранването на 94.5% от жителите на окръг Ери и на 87% от хората в Бъфало.

Все още 12 000 домакинства и офиси в окръг Ери са без ток и отопление. Някои от тях ще останат на тъмно и студено поне до вторник. Прогнозата е лошото време в района да продължи.

mediapool.bg