Кламер БГ - Новини: Траур в Корея след смъртта на 154 младежи на Хелуин парти

Траур в Корея след смъртта на 154 младежи на Хелуин парти

Свят

|
Нед, 30 Окт 2022г. 18:27ч.
Траур в Корея след смъртта на 154 младежи на Хелуин парти

Траур в Корея след смъртта на 154 младежи на Хелуин парти

Жертвите на партито по случай Хелуин в столицата на Южна Корея Сеул достигнаха 154 души, ранените са 133, от които 37 са със сериозни травми. В страната е обявен национален траур, хората положиха цветя на мястото на инцидента и се молеха за загиналите.

Сред тях има и двадесет чужденци, от които четирима китайци, четирима иранци, трима руснаци, двама американски граждани, норвежец, французин, австриец, австралиец, виетнамец, узбекистанец. Агенция Йонхап съобщаваше и за още четири националности.

Няма загинали или пострадали българи, съобщиха от външно министерство.

Повечето от жертвите са тийнейжъри и младежи под 30 години, дошли на първото парти на открито без маски в страната за пръв път от началото на пандемията. Почти двойно повече са загиналите жени от мъжете.

Улиците на района с дискотеки събраха молещи се за загиналите, сн. ЕПА/БГНЕС

Продължават сигналите за издирвани от семействата им хора, отишли на партито.

Инцидентът стана в популярен с нощния си живот в Сеул район, където има много дискотеки и клубове и в събота на улицата са се събрали 100 хиляди души. Не е ясно какво е предизвикало блъсканицата и паниката в тясното открито пространство. Очевидци разказват, че в един момент просто тълпата е прииждала като вълна и много хора са останали заклещени. "Чувах хората как умират пред мен, бяхме заклещени и нищо не можеше да се на прави", разказва 33-годишен ИТ специалист от Сеул, който близо час е останал като в капан. "Навсякъде се чуваха писъци", казва той и обяснява, че още в началото на партито имало блъсканица.

Организаторите на партито твърдят, че не са очаквали толкова много хора.

Пожарната се отзовала след сигнал за затиснати десет души, но на място се оказва, че положението е далеч по-трагично.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Ден след инцидента повечето бизнеси в района Itaewon останаха затворени.

Световни лидери поднесоха съболезнования и изразиха шок и тъга от случилото се, предадоха световните агенции.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур и заяви, че е било истинско нещастие подобно бедствие да се случи в сърцето на Сеул, съобщи агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своите най-дълбоки съболезнования и заяви, че той и съпругата му скърбят заедно с корейския народ.

Германският канцлер Олаф Шолц също поднесе съболезнования. "Това е тъжен ден за Южна Корея", написа той в "Туитър".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е шокиран от броя на жертвите и изрази дълбоките си симпатии към семействата и приятелите на жертвите. Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че семействата и приятелите на жертвите, както и на ранените, ще бъдат в мислите ѝ. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че е "дълбоко натъжен" от трагедията в Сеул.

"От името на всички канадци изпращам най-дълбоките ни съболезнования на народа на Южна Корея след смъртоносната блъсканица в Сеул", написа в "Туитър" канадският премиер Джъстин Трюдо.

"В този много тежък момент нашите мисли са със служителите на спешните служби и всички южнокорейци", заяви британският премиер Риши Сунак.

mediapool.bg