Кламер БГ - Новини: Жандармерист участвал в разпространението на нелегален тютюн

Жандармерист участвал в разпространението на нелегален тютюн

България

|
Нед, 16 Юни 2019г. 14:23ч.
Жандармерист участвал в разпространението на нелегален тютюн

Служител на МВР е задържан, защото е участвал в престъпна група за нелегално производство и разпространение на тютюневи изделия. Груптата е разбита на 12 юни при операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на Специализираната прокуратура в София, Благоевград, Русе и Сливен.

Полицаят е участвал в разпространението на стоката, заяви в неделя говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде БНР.

Служителят е млад и работи отскоро в отдел "Жандармерия" в МВР. Предстои да прокуратурата да поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

В престъпната група са участвали поне още 10 души. В събота са им повдигнати обвинения за производство и разпространение на „марков“ тютюн. Според прокуратурата от нелегалното производство държавата е ощетена с над 3 млн. лева само от неплащане на акцизите.

Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му до крайни клиенти в цялата страна. За целта е имало организация в три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.

Всяка от трите бази е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. В книжарница в Гоце Делчев са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно. Част от членовете на групата са задържани в момент на производство.

Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв.

Служителят на МВР е задържан в събота при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

Прокурор Сийка Милева обяви, че престъпната група е действала от 2017 г., а в някои периоди печалбата им е била по 100 хил. лв. на месец.

Прокуратурата разпространи и видео записи от претърсването на колата на жандармериста.

mediapool.bg