Кламер БГ - Новини: Ердоган ще разговаря утре с Путин

Ердоган ще разговаря утре с Путин

Свят

|
Съб, 05 Март 2022г. 14:21ч.
Ердоган ще разговаря утре с Путин

Ердоган ще разговаря утре с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря утре по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от телевизионния канал НТВ и от агенция Ройтерс.

"Тази война трябва незабавно да спре и да има връщане на масата на преговорите", заяви Калън в интервю за телевизия НТВ. Той каза, че Турция и турският президент осъществяват много активна дипломация. Калън посочи, че Ердоган ще разговаря утре с Путин и ще му каже, че може да се проведе среща в Турция.

Членката на НАТО Турция има обща граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри отношения и с двете държави, но се противопоставя на санкциите срещу Москва. Анкара нарече инвазията в Украйна неприемлива и предложи да бъде домакин на мирни преговори, като същевременно призова за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс..

Говорейки пред репортери в Истанбул в събота, турският президентски говорител Ибрахим Калън каза, че Ердоган ще повтори пред Путин предложението за турско домакинство на мирни преговори. По думите на Калън Ердоган ще призове да бъде даден шанс на мира и да се създаде хуманитарен коридор. "Той ще заяви, че ако тази война продължи, това ще бъде голяма катастрофа и за Русия, и за Украйна, и за целия район", каза говорителят на Ердоган.

По думите на Калън е важно Русия да има надежден партньор за разговори, след като Западът "изгори мостовете" към нея. Калън отново каза, че Анкара няма да се откаже от връзките си нито с Русия, нито с Украйна, допълва агенция Ройтерс. Турция приветства изявленията на Русия за преговори за хуманитарни коридори и за продължаване на разговорите с Украйна, каза Калън.

Турският президентски говорител заяви още, че атаки срещу или близо до атомни електроцентрали в Украйна са „игра с огъня“.

Говорителят информира, че Ердоган ще има разговори и с други лидери днес, включително с премиера на Канада Джъстин Трюдо и с представители на Европейския съюз.

Турция установи тясно сътрудничество с Русия в отбраната, енергетиката и търговията, и разчита много на руските туристи, напомня Ройтерс. В същото време Турция продаде дронове на Киев, ядосвайки Москва, и се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия и на анексирането на Крим през 2014 г.

Турция заяви, че иска да събере външните министри на Украйна и Русия за разговори на дипломатически форум, който предстои следващата седмица в южна Турция. Украйна каза, че е отворена за такива преговори, а Русия приветства предложението на Анкара.

mediapool.bg