Кламер БГ - Новини: Ердоган отказа на Тръмп да прекрати офанзивата в Сирия

Ердоган отказа на Тръмп да прекрати офанзивата в Сирия

Свят

|
Ср, 16 Окт 2019г. 12:10ч.
Ердоган отказа на Тръмп да прекрати офанзивата в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Североизточна Сирия, а също, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на турската телевизия НТВ.

Казват ни "Обявете примирие". Никога не бихме могли да обявим примирие, заяви турският лидер пред придружаващите го журналисти в самолета на връщане от посещение в Азербайджан.

САЩ обявиха санкции срещу две турски министерства и трима висши държавни служители заради операцията. Вашингтон се готви и за увеличаване на част митата върху турския износ, спрени са и търговски сделки за 100 милиарда долара. Това поставя нестабилната турска валута под сериозен натиск от ново обезценяване.

Ердоган каза, че преговорите с Вашингтон и Москва за сирийските градове Кобане и Манбидж продължават и отбеляза, че не смята за нещо лошо навлизането на сирийските правителствени войски в град Манбидж, стига районът да бъде прочистен от терористи. "Не можем да обявим примирие, докато не прочистим този район", допълни той.

Турският президент каза, че в отговор на предложение на Тръмп за посредничество е заявил пред него, че страната му няма да преговаря с терористична организация.

Ердоган съобщи, че вчерашната атаката откъм Манбидж, при която беше убит един турски войник и ранени осем, е била предприета от сирийските правителствени сили в района.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо ще пристигнат утре в Турция, за да преговарят за спиране на огъня в Сирия, предаде Франс прес. "Настояваме за спиране на огъня", заяви Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще се срещне с Ердоган в четвъртък в Анкара, където ще настоява пред Турция да постигне незабавно прекратяване на огъня в Сирия и да работи за намиране на решение чрез преговори, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Вицепрезидентът Пенс ще потвърди ангажимента на президента Тръмп да продължи тежките икономически санкции срещу Турция, докато не се постигне решение", посочи в изявление Белият дом.

Освен от държавния секретар Майк Помпейо, се очаква Пенс да бъде придружен и от съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън, отбелязва ДПА.

"Нравствено и стратегическо бедствие"

В редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" коментира, че с действията си Доналд Тръмп е предизвикал нравствено и стратегическо бедствие.

По заповед на своя главнокомандващ около хиляда американски войници в Сирия се озоваха в невъзможна ситуация - хванати между сирийските сили на непокаялия се военнопрестъпник Башар ал Асад, който използва отровен газ срещу своя народ, и турската армия, съюзник в НАТО, която вече засипа с артилерийски снаряди район в близост до позициите, държани от американските части, пише американският ежедневник.

Докато отчаяните кюрди се съюзяват с Асад, отново изниква призракът на "Ислямска държава", а американската мощ отслабва, се казва в статията.

Решението за изтегляне е лишено колкото от стратегически смисъл, толкова и от морал. Американските съюзници от Берлин до Рияд са разтревожени."Всеки, който иска да помага на Сирия в защитата на кюрдите, за мен е добре дошъл, бил той Русия, Китай или Наполеон Бонапарт", написа в понеделник Тръмп в Туитър. "Ню Йорк таймс" определя този коментар като "непочтителен".

Историята е богата на случаи, в които дотогавашни съюзници са били изоставяни от Вашингтон, отбелязва вестникът и изброява дебаркирането в Залива на прасетата в Куба, падането на Южен Виетнам, множество вътрешни въстания (например в Унгария през 1956 г.) - все събития, подтиквани от САЩ и задушени, когато бива оттеглена помощта, неявна или явна.

А през последните 50 години Съединените щати са изоставяли кюрдите - народ без държавност, разпръснат из Турция, Ирак, Сирия, Армения и Иран, - като най- позорното от тези предателства е, когато Саддам Хюсеин напада кюрдите с отровен газ, а администрацията на президента Роналд Рейгън защитава иракския режим от санкциите на Конгреса, припомня "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Ердоган е забравил, че Турция не е диктатура

Войнственият президент на Турция е забравил, че неговата страна е демокрация, а не диктатура; време му е да си ходи, пише британският вестник "Гардиън" по адрес на Реджеп Тайип Ердоган.

Изданието цитира думи на турския президент от негова реч в Азербайджан от понеделник, че сегашната военна операция в Сирия е също толкава важна за турците, колкото е било турското военно нашествие в Кипър през 1974 г., разделил острова на две.

Според вестника "харизматичната аура" около Ердоган вече се разпада. Заклинанията, с които той от толкава отдавна омайва страната, определено не действат, политическият му некролог вече е написан и той трябва да скочи, преда да бъде избутан", заключава "Гардиън".

В. "Велт" коментира безсилието на Европа спрямо турската инвазия в Сирия срещу кюрдите. През последните 10 дни геостратегическата позиция на Европа "определено се влоши заради хуманитарната трагедия, която трябва да наблюдава - десетки хиляди кюрди бягат, хиляди бойци от "Ислямска държава" са на свобода, иранците маршируват на север, американците изчезнаха, Израел е в беда", пише германският всекидневник, цитиран от ДПА.

Според "Велт" европейците са станали играчка в ръцете на регионалните сили, обикновени наблюдатели, "обречени на парализа", а през това време "руснаците се готвят да станат новият пазител на мира в региона".

mediapool.bg