Кламер БГ - Новини: Ердоган и Путин обявиха "съдбоносна" договорка за Сирия

Ердоган и Путин обявиха "съдбоносна" договорка за Сирия

Свят

|
Ср, 23 Окт 2019г. 14:20ч.
Ердоган и Путин обявиха "съдбоносна" договорка за Сирия

След шест часа разговори президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обявиха, че двете страни са договорили “много важни, дори съдбоносни” решения за Сирия.

Русия и Турция са приели меморандум, който постановява, че в зоната, намираща се извън пределите на турската операция в Северна Сирия, може да влезе руска военна полиция и сирийската армия под контрола Башар Асад. Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното разоръжаване. Тази операция трябва да приключи в рамките на 150 часа (около шест дни).

Анкара и Москва се договарят да “предприемат всички необходими мерки да не допускат проникването на терористи и ще работят в пълна координация“. Те ще полагат съвместни усилия, докато не бъде постигнато политическо урегулиране в Сирия.

Ердоган и Путин потвърдиха позицията си за запазване единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаване на националната сигурност на Турция. Путин призова международната общност да съдейства активно за връщането на сирийците в родината им.

“Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, по активно да оказват хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци, без дискриминация, политизация и предварителни условия”, каза руският президент.

Според него, ситуацията в страната не трябва да пречи на работата на сирийския конституционен комитет.

Турция и Русия обявиха, че трябва да започне широк диалог между правителството в Сирия и кюрдите, които живеят в Североизточна Сирия. Според двете страни само в рамките на такъв диалог “може да бъдат отчетени и осъществени всички права и интереси на кюрдския народ като неизменна част от многонационалния сирийски народ“.

“Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие“, се казва в изявлението на двамата президенти.

Руска военна полиция вече патрулира в зоната за сигурност в Северна Сирия

Според съобщения на руски медии руска военна полиция е започнала да патрулира в Северна Сирия, след като влезе в сила руско-турското споразумение, даващо на кюрдските бойци 150 часа да се изтеглят от почти цялата зона по протежение на североизточна граница на Сирия с Турция, предаде Асошиейтед прес.

Интерфакс се позовава на изявление на руската военна полиция, в което се казва, че патрулите са започнали на североизток от град Манбидж. Междувременно руската телевизия съобщи за конвой на руската армия, насочващ се към град Кобане.

Според споразумението силите на Русия и на сирийското правителство трябва да започнат да навлизат в района днес по обед, за да гарантират изтеглянето на кюрдските бойци на 30 км от турско-сирийската граница.

Изтеглянето на кюрдските бойци е приключило

Съединените щати информираха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в северна Сирия, е приключило, заяви снощи турското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

"На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, се добавя в комюникето.

Според турски дипломатически източник кюрдското изтегляне било потвърдено от американския държавен секретар Майк Помпейо пред турския му колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор.

На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение, предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През този срок, който изтече вчера в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/, трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.

mediapool.bg