Кламер БГ - Новини: Ердоган заплаши да затвори американски бази в Турция

Ердоган заплаши да затвори американски бази в Турция

Свят

|
Пон, 16 Дек 2019г. 13:07ч.
Ердоган заплаши да затвори американски бази в Турция

Турция може да затвори военновъздушната база Инджирлик и радара в Кюреджик за американците в отговор на заплахата от санкции и резолюцията за арменски геноцид на американския Сенат, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

Предупреждението идва дни след като комисията по външни работи на американския Сенат подкрепи законопроект за санкции срещу Анкара заради покупката на руски зенитни комплекси С-400.

Реджеп Тайип Ердоган определи приетата от американския Сенат в четвъртък резолюция, признаваща събитията от 1915 г. като геноцид, като "изцяло политическа".

Той не изключи възможността при определени условия Турция да затвори двете важни военни съоръжения на нейна територия, използвани от Съединените щати.

"В нужния момент ще обсъдим въпроса с всички наши институции. Ако се налага, ще затворим както базата "Инджирлик", така и тази в Кюреджик. Ако срещу нас бъдат въведени мерки като санкции, ние ще дадем необходимия отговор срещу тях в рамките на реципрочността", каза той.

Въпреки това обаче турският президент каза, че е много важно и двете страни да не предприемат стъпки, увреждащи двустранните отношения, които да не могат да бъдат поправени.

Турция и друг път е заплашвала със затварянето на тези бази, когато дипломатическите отношения със Съединените щати се обтегнат.

Намиращата се в Южна Турция военновъздушна база "Инджирлик" е използвана от американската авиация за кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. В базата "Кюречик" в югоизточната част на страната е разположена радарна система на НАТО.

mediapool.bg