Кламер БГ - Новини: Ердоган: Убийството на саудитския журналист Хашоги е било планирано

Ердоган: Убийството на саудитския журналист Хашоги е било планирано

Свят

|
Вт, 23 Окт 2018г. 14:36ч.
Ердоган: Убийството на саудитския журналист Хашоги е било планирано

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Така той опроверга последната версия на Саудитска Арабия, че убийството е "огромна и сериозна грешка".

Пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието обаче Ердоган посочи, че Анкара разполага с категорични доказателства, че зверското убийство е било планирано и настоява процесът да се води в Турция.

По същото време турският политик от Патриотичната партия Догу Перинчек съобщи, че части от тялото на Хашоги са били открити в кладенец на територията на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, Засега обаче няма потвърждение на тази информация.

Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

Във вторник саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване. Страната му продължава да е обект на силен международен натиск заради убийството, но Западът на този етап не се отказва от големите военни сделки с Рияд.

Хашоги не е напуснал сградата на посолството

Ердоган обясни, че Анкара има записи от камери за видеонаблюдение показват, че Хашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Турският президент посочи, че камерите в консулството са били отстранени.

По думите му саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Хашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството.

Ердоган каза, че саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.

Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Хашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.

По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Хашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Анкара е готовa да сътрудничи с международни организации

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза от своя страна, че страната му е готова да сътрудничи с международни организации при разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Много важно е това, че саудитската страна призна факта за убийството, макар да закъсня. Имаме намерение да задълбочим разследването и да изясним цялата истина. Ако международни организации, например ООН, предприемат свои разследвания, сме готови да им сътрудничим в рамките на международното право, каза Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Той обаче отбеляза, че Анкара "не е предоставила на нито една друга страна улики" по делото Хашоги, но между разузнавателните служби може да има контакти в рамките на разследването.

Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.

Рияд обещава цялостно разследване

На този фон саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия изпрати в Турция екип за съвместно разследване на убийството на Хашоги в консулството си в Истанбул, заяви министърът на пресконференция в Джакарта, където е на официално посещение.

"Ще създадем такива процедури и механизми, които да гарантират, че подобно нещо няма да се повтори", подчерта Адел ал Джубейр.

Индонезия се надява разследването да бъде прозрачно, заяви външният министър Ретно Марсуди след разговорите вчера между саудитския дипломат и президента на Индонезия Джоко Видодо, предаде ДПА.

Тръмп: Смъртта на Хашоги е "заговор, който не се е развил по плана"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви от своя странав интервю за Ю Ес Ей Тудей, че вярва, че смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги е "заговор, който не се е развил по плана".

Тръмп каза, че е обсъдил ситуацията с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

"Той каза, че няма нищо общо с това, че кралят на Саудитска Арабия също няма нищо общо с това", каза Тръмп, визирайки принца. Президентът обаче отказа да отговори на въпроса дали вярва на това обяснение.

mediapool.bg