Кламер БГ - Новини: Ердоган: Турция ще изпрати на 14 май послание на Запада

Ердоган: Турция ще изпрати на 14 май послание на Запада

Балкани

|
Четв, 13 Апр 2023г. 11:15ч.
Ердоган: Турция ще изпрати на 14 май послание на Запада

Ердоган: Турция ще изпрати на 14 май послание на Запада

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще отправи послание към Запада на 14 май - датата на президентските и парламентарните избори в страната, предаде Анадолската агенция.

По думите на Ердоган "Западът има планове по отношение на Турция" и е против него, но турският народ ще даде необходимия отговор на 14 май.

"С тези избори Турция ще изпрати послание на Запада... Тази страна не гледа какво казва Западът, нито когато се бори с тероризма, нито когато определя икономическите си политики", добави той в телевизионно интервю за канал "Д" и "СиЕнЕн-Тюрк".

Мнозина анализатори са на мнение, че предстоящите избори ще бъдат най-голямото изборно предизвикателство за Ердоган през последните му две десетилетия на власт.

Ердоган заяви още, че проектите в отбранителната индустрия ще продължат.

Говорейки за "TCG Anadolu" (Те Дже Ге Анадолу), най-големия турски военен кораб и първия в света носител на безпилотен боен самолет (UCAV), той каза, че този проект е позволил на Турция да стигне до "много различно място" в световния стандарт.

"Ние правим още една крачка. Сега водим преговори. Ще построим по-голям кораб от този", добави той.

Военният кораб беше доставен на военноморските сили на страната в понеделник.

Построен в базирана в Истанбул корабостроителница, корабът може да превозва хеликоптери, безпилотни летателни апарати, сухопътни превозни средства, леки самолети и персонал. С дължина от 231 метра (758 фута) и ширина 32 метра (105 фута), водоизместимостта му при пълен товар се равнява на около 27 000 тона.

Президентът съобщи още, че Турция планира в следващите седем години да произведе един милион автомобила "ТОГГ" - първия турски електромобил.

mediapool.bg