Кламер БГ - Новини: Емилиян Гебрев: Държавата и съдът се ръководят от една фирма

Емилиян Гебрев: Държавата и съдът се ръководят от една фирма

България

|
Четв, 05 Дек 2019г. 13:20ч.
Емилиян Гебрев: Държавата и съдът се ръководят от една фирма

"Една фирма почти ръководи държавата. Фирма, която няма нито един работник и нито цент данък не е платила. Част от съдебната система е под давление на тази фирма", каза собственикът на оръжейното предприятие "Дунарит" Емилиян Гебрев пред бТВ. Той не назова името на фирмата.

Гебрев изрази възмущението си, че продължава да е разследван от прокуратурата по дело за пране на пари от КТБ. Прокуратурата имала данни, че навремето оръжейният завод "Дунарит" бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел.

Емилиян Гебрев припомни, че преди десет години "Дунарит" е бил приватизиран. По същата логика обвиняеми трябва да бъдат служители в Агенцията за приватизация, които трябва да са знаели откъде са парите на Цветан Василев. Оръжейният бизнесмен казва, че няма как държавата да не знае и да допусне подобна сделка.

""Булгартабак" как е закупен, ИПК "Родина" как е закупен, "Техномаркет" също. Защо единствено и само на мене се повдигат обвинения", попита Гебрев, намеквайки за част от бизнесите, които са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

На този фон Софийската градска прокуратура (СГП) упорито крие разследването за опита за убийство на Гебрев. Преди седмица Mediapool попита на какъв етап е делото, образувано още през 2015 г., а впоследствие спряно и отново възобновено. От СГП не дадоха никакъв отговор.

Според информация на "Свободна Европа" прокуратурата не отговаря и на самия Гебрев. Той е искал достъп до делото на 17 октомври. Отказано му е. Писал е и две писма до главния прокурор Сотир Цацаров. Отговор няма.

Въпросът какво се случва с разследването стана особено актуален след последните разкрития на разследващия сайт Belingcat. Според тях подготовката за отравянето на Гебрев и сина му е извършена от екип от 8 души от секретно звено на руското военно разузнаване ГРУ. Командир на екипа е бил Денис Сергеев, пътувал многократно до България под фалшивата самоличност на Сергей Федотов.

За многократните посещения на Сергеев/Федотов отново се разбра не от полиция или прокуратура, а от разследвания на Belingcat. Разследването за опита за убийство на Гебрев бе възобновено по негово искане в началото на годината. Тогава прокуратурата и полицията демонстрираха активност, която изчезна няколко месеца по-късно.

Самият Гебрев твърди, че е имал симптоми, сходни с тези на отровения във Великобритания двоен агент Сергей Скрипал. Бизнесменът разказва, че в края на април 2015 г. е усетил дразнене в очите, но решил, че се разболява от грип и не взел никакви мерки. Ден по-късно му прилошало и е откаран по спешност във ВМА, където прекарва 20 дни.

Впоследствие Гебрев плаща за изследване във финландска лаборатория, което показва наличие на органофосфати, но не дава отговор за вида на отровата. Сходни са заключенията и от българските експертизи. Източникът на отравянето не е открит.

Въпреки че възобнови делото, прокуратурата е наложила пълно информационно затъмнение. Самият Гебрев като потърпевш би следвало да получи отговор какво се случва с делото.

mediapool.bg