Кламер БГ - Новини: Елена Йончева извади уличаващ документ за пътя до Своге

Елена Йончева извади уличаващ документ за пътя до Своге

България

|
Съб, 10 Ноем 2018г. 14:25ч.
Елена Йончева извади уличаващ документ за пътя до Своге

Говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева показа констативен протокол от експерти на община Своге от 20 юни 2017 г. В него има задължително предписание пътят към града да бъде незабавно ремонтиран. Това не се случва, а година по-късно става тежка пътна катастрофа, която отне живота на 20 души.

Разкритията на Йончева идват след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а тя даде имунитета си заради разследване за "пране на пари" от фалиралата банка КТБ през фирми, в които е участвала.

"Това са атаки срещу мен, които отдавна продължават от страна на депутати от

ГЕРБ. Главна прокуратура е образувало дело по сигнал, а не обвинение, на тримата депутати. Това е Делян Добрев от ГЕРБ, за когото внесох сигнал в прокуратурата и ДАНС за създаване на схема в община Хасково. Вторият депутат е Тома Биков, който само преди няколко години казваше, че Борисов, ако не стане депутат, ще влезе в затвора. Третият е бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който написа "Шайка" и каза, че ГЕРБ са шайка, което означава и огранизирана престъпна група", каза Елена

Йончева.

Тя добави, че в този сигнал, в това заведено дело, няма нито един факт, който да доказва твърденията.

"Аз въобще не знам какво значи пране на пари. Консултирах се с адвокати, защото никога не съм се занимавала с бизнес. Единственто нещо, което съм правила през целия си живот, това е журналистика и документалистика", каза

Йончева.

Преди да й бъде поискан имунитета от прокуратурата, лявата депутатка, заедно с колеги, внесе искане за независима експертиза, която да установи качеството на магистралите.

В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред БНТ, че Йончева работи по разкриване на корупционна схема в строителството и затова прокуратурата я "удря". Нинова не даде подробности, а днес Йончева разкри в ефира на бТВ какъв документ е получила преди 3 дни.

Констативният протокол за пътя край Своге

Констативният протокол от 20 юни миналата година е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" още тогава. В него на базата на експертиза са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души.

В първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж - точно в участъка, в който стана катастрофатав края на август тази година.

Документът, изпратен до пътната агенция, съдържа "задължително предписание" - "пълна подмяна на асфалтовото покритие; срок на изпълнение - незабавно".

"Изпратихме този документ веднага в прокуратурата. И изводите трябва да ги направи прокуратурата", заяви Йончева.

Тя разказа, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да й разреши да доведе независими лаборатории от чужбина, които да направят проверка на качеството на най-големите инфраструктурни проекти - магисталите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и на Околовръстния път на София. Още не е ясно дали това ще бъде разрешено. В момента АПИ проучва дали има такава законова възможност.

Заради искането на левицата Строителната камара излезе с позиция. Организацията настоява за оставките на Йончева и нейните колеги, защото "уронват престижа" на бранша. Има и заплаха за "граждански протести" пред парламента, за да не допуснат депутатите, които петнят името на строителя.

Йончева припомни, че и бившият строителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта на пътя край Своге.

За "прането на пари"

"Отказвам да повярвам, че прокуратурата в България може да бъде ползвана като бухалка на някакви мутри. Още вярвам, че имаме шанс да получим правосъдие в България." Това каза Елена Йончева на въпроси за разследването на прокуратурата за пране на пари от КТБ чрез фирми, в които е участвала.

Тя разказа, че през 2012 г. - 2013 г. е била поканена от телевизия ТВ7, която вече не съществува, да работи като външна продукция по създване на документални филми и преки включвания от мястото на събитията. Юристите на телевизията я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника. Така и се случва, а Йончева участва, но всички плащания са били по банков път.

"Офшорната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз", обясни Йончева. Посочи, че през 2012 - 2013 г. КТБ е била банка на годината.

"Това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?", попита риторично Йончева.

mediapool.bg