Кламер БГ - Новини: "Ел Периодико": Вятър от България; Борисов: Омаскариха си ме и това е

"Ел Периодико": Вятър от България; Борисов: Омаскариха си ме и това е

България

|
Пон, 24 Фев 2020г. 00:50ч.
"Ел Периодико": Вятър от България; Борисов: Омаскариха си ме и това е

Испанският вестник "Ел Периодико", който преди два написа, че каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на българския премиер Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона, отговори с авторски коментар на обвиненията, появили се в някои български медии срещу изданието и по-специално на твърденията, че изданието е свързано с каталунските сепаратисти и в случая действа под руска диктовка.

Публикацията бе преведена и цитирана най-напред във в. "Сега".

Историята има много аспекти, но оригиналността не е един от тях. Знаем я от много време. Разбира се, че я знаем, при това много добре. Историята се повтаря неумолимо. По-скоро, изморително. Каквото и да кажат новите технократи, всичко вече е измислено, пише авторът на "Ел Периодико" Луис Маури, цитиран от "Сега".

Журналистиката не е чужда в това уравнение. Преди две години и половина, след като публикувахме статия, че американското разузнаване е предупредило за риск от предстояща джихадитска атака в Барселона, Блокът на сепаратистите (който точно по това време беше ангажиран с последната част на едностранното фиаско) и многобройните му тайни агенти обвиниха "Ел Периодико", че получава пари за испански шпионаж. Днес, представителите на българския премиер Бойко Борисов обект на разследване от полицията в Каталуния и от антикорупционната прокуратура заради предполагаемо пране на пари в Барселона, разкрито от вестника, обвиняват "Ел Периодико", че действа заради руски шпионаж, пише изданието и пита: Какво още?

Преди две години и половина бяхме яростно заклеймени – от правителствените радио и телевизия и с безброй листовки, направени с пари на данъкоплатците. Днес сме атакувани със същия пристъп на ярост от Българската национална телевизия.

"Сега" припомня, че в петък вечерта в "По света и у нас" бе прочетена анонимна справка за "Ел Периодико", в която се твърдеше, че вестникът е свързван с руските служби. В емисията не бе разказан по същество сюжетът с разследването и свързването му с Борисов.

Медиите на Борисов твърдят, че "Ел Периодико" е агент на каталунските сепаратисти и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия за сваляне от власт на българския министър-председател, пише Луис Маури.

Кой дава повече? Историята изобщо не е оригинална. В тоталитарните общества свободната информация е смазана, продължава той.

В демокрациите, особено ако са наелектризирани от национализма, властта обикновено реагира на твърденията за корупция, като се защитава с достойнството на нацията. Узурпира го. От доста време се познаваме - просто идете в библиотеката. Пуйол и Банка Каталана. 3% (В. "Сега" отбелязва, че става дума за разследване срещу Жорди Пуйол, дългогодишен премиер на Каталуня, и синовете му за пране на пари и корупция. Смятан е за един от най-корумпираните испански политици. Наричали са го Мистър 3 % - размерът на подкупа, който е искал от местните фирми. Свързан е с фалита на банка Каталана.) Социалистическата партия и случаят "Филеса" (също корупционен скандал). Народната партия и най-мащабната корупция в Испания. А сега този вятър идва от България, завършва коментарният текст на "Ел Периодико".

Борисов: Омаскариха си ме и това е

В неделя, докато инспектираше строителството на автомагистрала "Европа" министър-председателят Бойко Борисов отново отрече публикуваното в петък от испанското издание.

"И като кажат: "Къщата на Борисов в Барселона". Абе аз къща нямам, обаче както и да кажеш: "Нямам къща", те викат: "Не. Борисов къща има". Край. Омаскариха си ме и това е", каза Борисов докато шофираше джипа си в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалната политика Николай Нанков.

Още в петък премиерът отрече да е замесен в пране на пари в Барселона и определи серията публикации по темата като координирана атака срещу управлението. Без да посочва конкретни имена, той намекна пред журналисти в Брюксел, че зад материала в испанското издание "Ел Периодико", стоят президентът Румен Радев и Русия.

mediapool.bg