Кламер БГ - Новини: Екозащитници искат наказания за разрешилите строежи в парк "Странджа"

Екозащитници искат наказания за разрешилите строежи в парк "Странджа"

България

|
Ср, 17 Юни 2020г. 14:24ч.
Екозащитници искат наказания за разрешилите строежи в парк "Странджа"

Заради последния станал известен строеж на частна вила край скалните образувания "Корабите край Синеморец, който е на територията на природния парк "Странджа", екозащитници поискаха да се потърси наказателна отговорност от длъжностните лица в бургаските екоинспекция и строителен надзор, разрешили проекта. За това съобщиха в сряда от екокоалицията "За да остане природа в България". Тя информира още, че заради безобразните строежи по Черноморието следващата седмица – на 25 юни, в различни градове на страната се има протести под наслов "Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!".

Строежът на частната вила на архитект Добромир Добрев в местността "Поляните" на Синеморец стана причина и за протести в Бургас https://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-stroezhite-v-alepu-i-sinemorets-pred-burgaskata-rdnsk-news308523.htmlминалата седмица. Проверка на екоинстецията и строителния надзор установиха, че строежът има съответните разрешителни и единственото открито нарушение е, че се строи във времето, в които защитените птици в района гнездят и ще бъде наложена глоба.

От екокоалицията посочват, че излетият бетон за вилата е само един от фрапантните примери. Засегнато е едно от местата в България с изключителна ландшафтна стойност, но освен тази сграда . Освен тази сграда, село Синеморец е осеяно с незавършени строежи, припомнят от организацията.

"За да остане природа в България" отбелязват, че в заповедта за обявяване на "Странджа" за природен парк от 2000 г. няма изрично разрешено никакво строителство. Община Царево също така няма общ устройствен план, но в същото време РИОСВ Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на природния парк. Това е видно от справка на издадените решения за изграждане на вилни сгради и всякакви ваканционни строежи, публикувани на страницата на РИОСВ Бургас само за последните три години, информират от екокоалицията.

Според нея се прави съзнателен опит за заличаване на последните незасегнати части от южното ни Черноморие в нарушение на законовите режими на Природен парк "Странджа".

Организацията напомня, че Законът за защитените територии се различава от други екологични закони. Целите на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда се постигат с произнасяне на органите по околната среда по преценки или детайлни оценки за въздействията върху околната среда. Постигането на целите на Закона за защитените територии (ЗЗТ) се осъществява чрез кумулативни режими - режими по самия закон, режими в заповедите за обявяване на защитените територии и режими в плановете за управление. Издаването на съгласувателни решения по ЗЗТ от органите по околна среда, независимо от тяхното съдържание, не отменя задължението за всички собственици и ползватели на защитените територии да спазват режимите, установени по реда на този закон, със заповедта за обявяване на защитената територия и плана за управлението й.

Противозаконното повреждане на защитена територия - в случая Природен парк "Странджа", е престъпление по чл. 278в от Наказателния кодекс, заявяват природозащитниците.

Те обръщат сериозно внимание на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, че длъжностните лица от РДНСК Бургас, РИОСВ Бургас, Община Царево и други, допуснали строителни дейности в границите на Природен парк "Странджа" и лицата, пряко извършвали такова строителство, довело до повреждане на парка, подлежат и на наказателно преследване по Наказателния кодекс.

mediapool.bg