Кламер БГ - Новини: Екоактивисти блокират отново днес пътища в Сърбия заради сондажи за литий

Екоактивисти блокират отново днес пътища в Сърбия заради сондажи за литий

Балкани

|
Четв, 28 Апр 2022г. 07:56ч.
Екоактивисти блокират отново днес пътища в Сърбия заради сондажи за литий

Сн. Архив

Две сръбски екологични организации - "Екологично въстание" и "Марш от Колубара" ще блокират днес работата на компанията "Евролитий", съобщава белградският вестник "Данас".

Те призоваха колкото може повече граждани да се присъединят към техния протест.

Протестът започва в 12 часа местно време на пътя между Валево и Лайковац.

"Няма да тровите нашата Сърбия", заявиха организаторите.

Водещият кампанията на екологичната организация "Тръгни-промени" Саво Манойлович съобщи, че местните жители в сръбския град Валево са блокирали всрядапътя в района, защото в града са започнали сондажни проучвания за литий.

"Ако управляващите искат да свалят напрежението, единственият начин да го сторят е да приемат народната инициатива за забрана на добива на бор и литий. В противен случай няма да има мир", написа Манойлович в Туитър.

Екоактивистите започнаха масови протести с блокади на пътища преди няколко месеца с искане властите да приемат закон, който да гарантира, че няма да има разработване на литиеви находища в Сърбия нито от компанията "Рио Тинто", нито от друга компания.

Проектът на "Рио Тинто" за разработване на литиево находище в Сърбия бе отменен от правителството след протести и пътни блокади.

Сърбия е изправена пред редица екологични проблеми-от управлението на отпадъците до замърсяването на водите. Страната трябва да се справи с натрупаните проблеми, за да напредне и по пътя на еврочленството си.

mediapool.bg