Кламер БГ - Новини: Екипи почистват голямо нефтено петно, появило се в Мексиканския залив

Екипи почистват голямо нефтено петно, появило се в Мексиканския залив

Свят

|
Нед, 05 Септ 2021г. 12:28ч.
Екипи почистват голямо нефтено петно, появило се в Мексиканския залив

Екипи почистват голямо нефтено петно, появило се в Мексиканския залив

Бреговата охрана на САЩ съобщи, че са задействани екипи за почистване на голям нефтен разлив в Мексиканския залив, образувал се след преминаването на урагана Айда, предаде Асошиейтед прес.

Източникът на петното, което все още се носи по водата, изглежда са намира под водната повърхност. Мястото, където се е образувало то, се намира в зона на крайбрежни нефтени сондажи на 3 км южно от Порт Фуршон, Луизиана.

Засега петното не е засегнало крайбрежието на щата.

Според говорител на бреговата охрана се предполага, че петното представлява суров петрол, изтекъл от подводен тръбопровод на компанията "Талос Енерджи".

Представител на хюстънската компания заяви, че тя е наела "Клийн Гълф Асошиейтс" да почисти петното, макар и компанията да смята, че не е виновна за нефта във водата.

"Клийн Гълф Асошиейтс" е организация с нестопанска цел, работеща с нефтодобивната индустрия. Към момента тя е оградила петното така, че петролът да не се разпространява на по-голяма площ, и поетапно премахва разлива, но дотук е отстранено съвсем малко количество от него.

Това петно е една от десетките заплахи за околната среда, на които федералните власти на САЩ и щатските власти на Луизиана трябваше да реагират в Луизиана и Мексиканския залив след преминаването на урагана от четвърта степен Айда, който миналата неделя достигна сушата именно при Порт Фуршон. Регионът е важен център на нефтохимическата промишленост на Съединените щати.

Днес се очаква да се спуснат и водолази, които да установят източника на разлива.

mediapool.bg