Кламер БГ - Новини: Екипи от три болници спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

Екипи от три болници спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 15:31ч.
Екипи от три болници спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

45-годишна пациентка с голям тумор на маточната шийка в напреднал стадий беше спасена със съвместните усилия на екипи от три болници в групата на "Аджибадем Сити Клиник" – Болница "Токуда", Сърдечно-съдов център и Онкологичен център.

Благодарение на колаборацията на лекарите, не само е овладяно сложното животозастрашаващо състояние на жената, но е постигната и ремисия на онкологичното заболяване, съобщиха от лечебните заведения.

Пациентката постъпва в болницата с голям тумор на маточната шийка, който засяга и пикочния мехур и вагинално кървене. Благодарение на усилията на екип от акушеро-гинеколози и уролози състоянието й е стабилизирано посредством емболизация на утеринни артерии, гинекологични и урологични интервенции.

Така жената е подготвена за предстоящото лъче и химиотерапевтично лечение.

В онкологичния център тя е подложена на модерно радикално интегрирано облъчване, съчетано с ниски дози химиотерапия.

Д-р Николай Недев използва най-модерната лъчетрапевтична техника с модулирано по интензитет лъчелечение и интегрирано усилено облъчване едновременно на основния тумор в таза и на засегнатите лимфни възли в корема.

Иновативният подход се прилага за първи път в България при такъв голям тумор.

Обикновено лимфните възли в корема се облъчват на втори етап, поради токсичността на стандартното лечение. При този подход обаче има риск заболяването да прогресира междувременно.

Модерното оборудване и експертизата на лекарите правят възможно лъчелечението на основния тумор и коремните лимфни възли да се проведе едновременно с минимални странични ефекти.

Девет месеца по-късно ПЕТ-скенерът не показва остатъчни следи от тумора.

mediapool.bg