Кламер БГ - Новини: "Екзакта": ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС влизат в следващ парламент

"Екзакта": ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС влизат в следващ парламент

България

|
Пон, 04 Ян 2021г. 19:23ч.
"Екзакта": ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС влизат в следващ парламент

Ако изборите бяха сега, четири политически сили със сигурност ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, а "Демократична България" и "Обединени патриоти" са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%. Показват резултатите от проучване на социологическа агенция "Екзакта", проведено в периода 5 – 12 декември 2020 г. по метода "face to face" сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Разликата между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП е от порядъка на 2% (18,6%:16,5%). "Има такъв народ" са трети с 9%. На 5,4% възлиза електоралната тежест на ДПС. "Демократична България" е с 3,9% електорален дял, а "Обединени патриоти" с 3,5%.

"В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още (в момента е 2%, според данните от проучването - б.р.). Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. ... Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност", каза ръководителят на агенцията Лидия Йорданова пред БНР.

Според нея кампанията ще реши кой ще е победителят на предстоящите парламентарни избори:

"Нито една от двете големи партии (ГЕРБ и БСП - б.р.) не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели".

По думите на Йорданова в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори. "Два пъти по-често хората търсят алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, отколкото вляво", добави тя.

Според нея на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

Йорданова смята, че от информационната кампания за ваксинирането ще зависи развитието на здравната криза.

"Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%", каза тя и добави, че през последните 3 години песимистите са намалели с 5%.

"На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%", добави Йорданова.

mediapool.bg