Кламер БГ - Новини: "Екзакта": Ако изборите са сега, само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента

"Екзакта": Ако изборите са сега, само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента

България

|
Четв, 20 Дек 2018г. 15:35ч.
"Екзакта": Ако изборите са сега, само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента

Ако изборите бяха днес, само ГЕРБ, БСП и ДПС ще прескочат 4-процентовата бариера и ще влязат в парламента, показва последното проучване на "Екзакта", проведено между 10 и 17 декември.

ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила с 23.5% от гласовете на избирателите, а БСП е втора с 20.8%. Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва без промени от началото на годината, като преднината на ГЕРБ пред БСП остава в рамките на около 3-4%, уточняват от "Екзакта". Според данни на други социологически агенции от предходния месец, дистанцията между двете партии е заличена.

"Екзакта" отчита, че подкрепата за ДПС е 5.1%.

Съуправлявщата коалиция "Обединени патриоти" има 3.8%.

Обединението "Демократична България" би получило 2.5 на сто от вота на избирателите, а "Воля" - един процент. АБВ и РБ биха получили по 1 процент.

За други партии биха гласували около 7%, а 34.3% заявяват, че изобщо няма да гласуват.

Намалява броят на хората, които искат предсрочни избори. 45% от българите посочват, че на страната не са нужни предсрочни парламентарни избори, а 36% са на противоположното мнение.

За предсрочен вот се обявяват по-често мъже, хората на възраст над 60 години, анкетираните с нисък стандарт на живот и 72% от избирателите на БСП. Против нови избори са хората между 30 и 50 години, образованите и заможните, градското население, избирателите на ГЕРБ и "Обединените патриоти", дори и привържениците на ДПС

Песимистичните очаквания за 2019-та надделяват над оптимистичните

42% от българите посочват, че имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на България, а очакванията на 45% са по-скоро песимистични. Оптимисти са по-често мъжете, българите на възраст до 50 години, заможните и образованите, както и жителите на градовете извън столицата. Три четвърти от избирателите на ГЕРБ и половината от тези на ОП очакват по-добри дни за страната. Най-позитивнии са младите и избирателите на ГЕРБ.

Единствено сред избирателите на БСП и на ДПС песимизмът натежава над оптимизма към собственото бъдеще. Най-висок песимизъм в персонален план регистрираме и сред хората с ниско образование.

В средата на декември 2018 г., 45% заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще, а песимистите възлизат на 40%.

mediapool.bg