Кламер БГ - Новини: Екатерина Захариева вече има трети заместник

Екатерина Захариева вече има трети заместник

България

|
Пон, 26 Авг 2019г. 14:17ч.
Екатерина Захариева вече има трети заместник

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще има трети заместник. Това е дипломатът от кариерата Петко Дойков.

Той е назначен от премиера Бойко Борисов на поста заместник-министър на външните работи по предложение на Захариева, съобщи правителствената информационна служба.

В прессъобщението не е посочено за какво ще отговаря новият заместник на Захариева.

В момента Министерството на външните работи има двама заместник-министри. Единият е Георг Георгиев, който е лидер на "Младежи ГЕРБ". Той наблюдава и контролира дейността на дирекции "Америка", "Азия, Австралия и Океания", "Ситуационен център", Дипломатическия институт и Държавния културен институт.

Другият заместник на Захариева е Емилия Кралева, която е дипломат от кариерата. Тя отговаря за дейността на генералните дирекции "Политически въпроси" и "Европейски въпроси", както и за дирекциите "Политики и институции на Европейския съюз", "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС", "Югоизточна Европа" и "Политика за сигурност".

55-годишният Петко Дойков до момента заемаше поста директор на дирекция "Двустранни въпроси" във външно министерство. В централното управление на МВнР е работил на различни позиции в териториалните дирекции, отговарящи за Близкия изток и Африка, както и в областта на политиката за сигурност и НАТО. Заемал е дипломатически постове в мисиите на България в НАТО и в Египет.

Между 2008 и 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Тунис, акредитиран и за Мавритания, а между 2014 и 2018 г. е посланик в Индия, акредитиран и за Непал, Бангладеш, Шри Ланка и Малдиви.

Петко Дойков е завършил Московския държавен институт за международни отношения (1985–1991) с арабски език. Има и магистърска степен по бизнес администрация от UnitedBusinessInstitutes, Брюксел (2000–2002).

Владее английски, френски, арабски и руски език.

mediapool.bg