Кламер БГ - Новини: ГЕРБ громи "фалшивите новини" за доклада на Брюксел, БСП напомня за оставката на Кирилов

ГЕРБ громи "фалшивите новини" за доклада на Брюксел, БСП напомня за оставката на Кирилов

България

|
Четв, 21 Май 2020г. 17:50ч.
ГЕРБ громи "фалшивите новини" за доклада на Брюксел, БСП напомня за оставката на Кирилов

ГЕРБ обяви за "фалшива новина" твърдението, че мониторингът на Европейската комисия върху България продължава, докато БСП изтъкна, че последният доклад на Брюксел показва, че правителството не може да реши проблемите на съдебната власт, нито борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви в декларация от парламентарната трибуна, че правосъдната система не е активна и мониторинговия механизъм върху страната ни няма да бъде свален скоро. Той запита къде е оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който обеща да се раздели с поста си, ако мониторингът остане.

Избухналият в четвъртък спор се завърза около представения в сряда доклад с т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави.

Като отбелязва нерешените проблеми с корупцията по върховете на властта, съдебната реформа и риска за пране на пари чрез издаване на български паспорти срещу инвестиции, ЕК заявява: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България."

ГЕРБ твърди, че няма промяна в тона ЕК към България и определи твърденията на опозицията като "фалшиви новини".

Обективното положение е, че предложението на Комисията "Юнкер" за вдигане на мониторинга трябваше да бъде одобрено от Съвета на ЕС, което до момента не е станало. Което означава, че мониторингът не е отменен, не е ясно обаче как продължава.

БСП: Юнкер си замина, Кирилов – не

"Странният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци насред местните избори ни убеждавахте обратното. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията "Юнкер". Юнкер си замина, Кирилов е още тук", заявява Крум Зарков

По думите му от обещаната оставката на Кирилов "ще разберем дали поне думите му имат някаква тежест за него самия".

"Както и да е, с Кирилов или без Кирилов- подписът на председателя на Съветът на Европейския съюз е поставен под документ, в който пише, цитирам: "В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България в борбата с корупцията". А Комисията наблюдава корупцията в България вече 13 години. Докога ще я наблюдаваме ние? Всяка сутрин в 8 часа ли ще я наблюдаваме?", добави депутатът от БСП.

В този контекст той припомни паметната записка на хазартния бос Васил Божков и собственика на Нова тв Кирил Домусчиев. В нея се говори за "пълен съпорт", който Домусчиев да окаже в Държавната комисия по хазарта.

"Съпорт е чужда дума, която значи подкрепа. Съпорт дори звучи брюкселски, би могла да бъде извадена от общ доклад. Само че е много далеч от брюкселските стандарти. Пълен съпорт няма кой да осигурява там, където има действащи институции", казва Зарков.

По думите му от доклада на Брюксел се вижда, че"не напредваме нито йота" в борбата с корупцията и че има още много какво да се желае от съдебната реформа. "Не се вижда от компетентните институции тук, не се вижда от главния прокурор, а докато той не прогледне, ние с вас може да продължим да говорим, а Брюксел да продължи да пише доклади. Той (Иван Гешев -бел.ред.) каза, че този филм вече го е гледал. И ние сме го гледали, а краят му е много тъжен. Действието в края му се развива в чужбина, където българите са решили да търсят своето откраднато бъдеще", добавя още Крум Зарков.

ГЕРБ: Това са фалшиви новини

От ГЕРБ отговориха, че за пореден път се налага да се опровергават "фалшиви новини, които сега се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история".

"Констатациите в доклада по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчва това да е последния доклад. Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер", каза председателят на парламентраната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите ѝ Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния монитронигов доклад: "Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: г-н Зарков, четете".

ДПС и "Воля" не взеха отношение по темата. Министър Данаил Кирилов също.

Захариева: Няма промяна –изпълнили сме всичко

"Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка", написа по-рано във Фейсбук вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, според която българските медии не са интерпретирали правилно новината от Брюксел.

Тя напомня, че Комисията "Юнкер" е обявила в края на октомври миналата година, че България е изпълнила своите ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка. ЕК препоръча прекратяването на този механизъм.

Захариева подчертава, че представеният преди ден документ – т.нар. Европейски семестър, е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС и че това е различен инструмент от Механизма за сътрудничество и оценка.

По-нататък тя обяснява за друг инструмент: "Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС".

Въпреки твърденията на вицепремиера, объркване на медиите по темата няма. Комисията наистина препоръча прекратяване на наблюдението, но то все още не е прекратено заради съпротивата на отделни страни от ЕС. Европейската комисия можеше да вземе едностранно решение за прекратявне на механизма, но отказа да стори това. В Европейския семестър не се говори за бъдещия Механизъм за върховенството на закона в ЕС, а именно за сегашния Механизъм за сътрудничество и оценка, който не е прекратен.

mediapool.bg