Кламер БГ - Новини: Една трета от българите са кафе експериментатори

Една трета от българите са кафе експериментатори

България

|
Вт, 12 Ноем 2019г. 16:42ч.
Една трета от българите са кафе експериментатори

Поне по едно кафе дневно пият 69 на сто от пълнолетните българи, а 11 процента пият до четири кафета на ден, сочи социологическо проучване на агенция "Тренд" относно навиците за консумация на кафе и кафе културата в България, проведено през октомври по поръчка на "АмРест Кофи", представляващо веригата "Старбъкс" (Starbucks).

Според допитването българите са традиционалисти по отношение на вида кафе, което консумират, но 34 процента от ценителите на кофеиновата напитка – основно младите хора - обичат да експериментират с нови вкусове и аромати.

Повече от половината (58%) от анкетираните смятат, че българите "много обичат да пият кафе“, а други 34%, че по-скоро обичат да пият кафе. Едва 1% мислят, че у нас по-скоро не обичат да пият кафе.

Повече от една четвърт от запитаните казват, че предпочитат да пият кафето си с приятели. С особена сила това важи за младите – 45 процента от тях обичат да излизат на кафе с приятел.

Близо четвърт от запитаните (23%) посочват, че пият кафето си в компанията на половинката си. Делът на хората, които предпочитат да се наслаждават на тази напитка сами е 15%, като най-често този отговор се среща при хората над 60 години.

"Хората в България все повече се интересуват от различни видове кафе. Клиентите знаят, че при нас могат да поръчат не само популярните еспресо или Caffe Americano, но и сезонно кафе, приготвено със специфичен метод на извличане – например френска преса и vacuum pot", коментира Иван Георгиев, регионален мениджър на "Старбъкс България".

По думите му през 2019 г. се засилва тенденцията и за консумация на студено извлечено кафе е нас и то става все по-популярно във веригата. Ученици и студенти харесват нашето специалното Фрапучино, латето с вкус на тиква Pumpkin Spice Latte, а от средата на ноември звездите на сезона са напитките с лешник Toffee Nut Latte, джинджифил Gingerbread Latte и бонбоните маршмелоу Toasted Marshmallow Hot Chocolate.

mediapool.bg