Кламер БГ - Новини: Една партия доминира купуването на гласове

Една партия доминира купуването на гласове

България

|
Нед, 04 Юли 2021г. 16:25ч.
Една партия доминира купуването на гласове

Снимка: БГНЕС

Повечето сигнали за купуване на гласове са в полза на една партия. Това заяви пред "Дарик" вътрешният министър Бойко Рашков. Той отказа да спомене името й и заяви, че ще го направи след изборите. По думите му МВР има огромен обем оперативна информация по този въпрос. Рашков разказа и за нова схема за манипулиране на вот – гласуване в болници с множество заявления от пациенти, болни например от коронавирус.

Редно е да се знае

"След изборите е редно да се знае коя от партиите, участващи в надпреварата сега, се е ангажирала и с това да печели избирателите срещу пари или по друг начин. Сега се натъкнахме на случай, в който дори и в лекарското съсловие имаме случай – лекар се е ангажирал с това да издава съответни медицински документи на български граждани, които, събирайки се в по-голям брой, да образуват секция, в която няма да се явяват на машинното гласуване, а по улеснен начин, като за болни хора, например от ковид, да могат да гласуват по по-различен начин", обясни той.

От няколко дни купуването на гласове е основна тема за Рашков. Той първо съобщи, че известен политик от миналото пазарува вот във Враца, Монтана и Видин в полза на партия от "известен етнос". След това каза, че бивш вътрешен министър е имал среща в Кюстендил, на която е обсъждано как 15 хил. македонци с българско гражданство да гласуват у нас. На думите му реагира МВР-шефът от времето на ГЕРБ Христо Терзийски, водач на листата в Кюстендил. Той призова Рашков да действа, ако има доказателства за престъпление.

Не съдействие, а противодействие

МВР разполага с голям обем от информация за купуване на гласове, но образуваните разследвания са малко на брой. Преди дни от прокуратурата съобщиха, че става дума за 8 разследвания и назначени проверки по още над 100 сигнала. От съобщението се разбра, че по тях нямало достатъчно данни.

МВР среща по-скоро противодействие, отколкото съдействие от страна на прокуратурата, каза Рашков. Полицията не информира предварително държавното обвинение за предстоящите си операции, каза още той.

Служителите на МВР разчитат на изненадата при акциите си, за да могат да си гарантират успех, обясни Рашков.

mediapool.bg