Кламер БГ - Новини: Изборът на шеф на КЕВР тръгва наново със съмнения за машинации

Изборът на шеф на КЕВР тръгва наново със съмнения за машинации

България

|
Пон, 06 Юли 2020г. 18:12ч.
Изборът на шеф на КЕВР тръгва наново със съмнения за машинации

Изненадващото решение на единствения номиниран за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски да оттегли кандидатурата си два дни след като бе издигната, породи съмнения за скрити машинации за овладяване на позиции в енергийния сектор. Кандидатурата на Младеновски бе дълго подготвяна преди да бъде официално предложена от управляващата партия ГЕРБ. В момента той оглавява дирекция "Електро и топлоенергетика" в КЕВР и перспективата да стане шеф на регулатора бе посрещната позитивно от бизнеса. За да стане това възможно, изискванията за професионален стаж бяха намалени от седем на пет години, колкото е стажът на

Младеновски.

И след като всичко бе готово и процедурата по избора задействана, Младеновски внезапно се "демотивирал". Съобщението обаче направи не самият той, а председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов (ГЕРБ).

"Той е експерт и иска да почувства по-широка подкрепа, защото е важно регулаторът да се чувства независим! След като всички, особено кръгът "Манолова", започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали", заяви в понеделник сутринта Николов пред БНР и във фейсбук.

Реално Манолова още при промяната на изискванията за регулаторния шеф, заяви, че тя се прави заради човек с инициали П.М. Но пък Мая Манолова е последният фактор, с който биха се съобразили управляващите при вземането на каквото и да е решение, затова сега звучи доста съмнително именно тя да е повлияла.

Младеновски е възприеман като професионалист и дори при гласуването на въпросната корекция за стажа всички депутати се обединиха около мнението, че регулаторът има нужда от млади специалисти с модерно мислене и пет години стаж са напълно достатъчни.

Номинацията му бе подкрепена от работодателските и браншовите организации и изглежда странно, че през уикенда изведнъж се е притеснил от стари атаки срещу него и се е демотивирал. Мненията бяха, че Младеновски ще осигури приемственост в работата на комисията, пред която стоят редица предизвикателства. Най-голямото от тях е предстоящият старт на либерализацията на електроенергийния пазар от 1 октомври 2020 г. с ваденето на близо 60 хил. фирми на свободния пазар за ток. Регулаторът обаче следи и пазарите на ток и газ за манипулации и наскоро обяви разследване на сделки на борсата за електроенергия.

Самият Младеновски още не е обявил публично мотивите за оттеглянето си от надпреварата, което идва само два дни след внасянето на кандидатурата му.

Нова процедура за номинации

Валентин Николов каза пред Mediapool, че още в сряда, когато има насроченото заседание на енергийната комисия, той ще внесе предложение да се обяви нова процедура за номинации за председател на регулатора.

"Ще предложа този път срокът за номинации да е по-кратък и да не е 14 дни, а пет дни", каза Николов. Планът му е в предпоследната седмица на юли да бъдат изслушани евентуалните нови претенденти и да се приключи както с избора на председател, така и на четиримата кандидат-комисари - двама за енергетиката и по един воден и икономически.

Николов твърди, че към момента ГЕРБ няма други кандидати за председателския пост. Още в процеса на номинациите той бе заявил, че желанието му е ГЕРБ да има повече от едно предложение, за да има съревнование на идеи, но това не се случи. Пак се стигна до състезание с един кон, който обаче внезапно се оттегли.

Официално никой няма мисъл за нови имена

Правилата за избор на състав на КЕВР не изключват възможността едни и същи кандидати са бъдат номинирани едновременно за няколко от овакантените места, включително и за комисар и председател. Николов не изключи в новата процедура някои от кандидатите на другите партии за комисари да бъдат номинирани и за ръководния пост.

Ако това стане, ще бъдат подложени на две гласувания, обясни той.

"Тепърва парламентарната група на БСП ще обсъжда дали да направи номинация и за председателския пост", коментира пред Mediapool депутатът от левицата и зам.-председател на енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков. Той каза още, че ако беше се стигнало до гласуване за Младеновски е щял за се въздържи "не защото се съмнявам в експертизата му, а защото няма политически опит в управлението на толкова важни решения". "Представям си го като комисар", посочи Ерменков,

Социалистите предложиха за още един мандат досегашния си воден комисар Димитър Кочков, който е единствената номинация за този пост и преизбирането му е сигурно. По-рано Ерменков бе казал, че БСП не възнамерява да издига кандидат за шеф на КЕВР, защото не смята, че има шанс.

Депутатът от ДПС и член на комисията по енергетика в Народното събрание Рамадан Аталай каза пред Mediapool, че партията му засега не смята да предлага свои хора за шефския пост: "Нямаме право, тъй като нашата квота в регулатора е запълнена", каза той.

Според неофициални източници ДПС обаче смята да поеме контрола над регулатора по втория начин, а не с директна номинация. В сектора се твърди, че за номинации във втората процедура са обсъждани крайно спорни имена.

Кой се спряга неофициално

Според вестник "Капитал" отказът на Младеновски е дошъл след среща на премиера Бойко Борисов с дългогодишен кадър от държавната енергетика, свързван с ДПС. Това е Илко Желязков, който в края на 2018 г. стана заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства по предложение на ДПС. По образование той е психолог, а иначе - щатен служител на Второ главно управление на Държавна сигурност и енергетик. Бил е в бордовете на ТЕЦ "Марица Изток 2" и на "Българския енергиен холдинг". Желязков е работил още в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС).

Така се е стигнало до "демотивацията" на Младеновски и като нови кандидати се спрягали няколко имена. Едното е на Дафинка Янкова, която бе назначена за шеф на "Булгаргаз" в края на 2013 г. от правителството на "Орешарки" и бе сменена през февруари 2015 г. Преди това тя работеше в "Българския енергиен холдинг" и при нейното управление държавният газов доставчик бе в лошо финансово състояние. Източници твърдят, че Янкова е изключително близка до Георги Христозов, който в момента е шеф на догановия ТЕЦ "Варна", а преди това дълги години бе шеф на държавната ТЕЦ "Марица Изток"2" и за известно време оглавяваше "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) преди да бъде отстранен през есента на 2014 г.

Твърди се, че може да бъде номиниран бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка и бе освободен от поста https://www.mediapool.bg/osvoboden-e-zam-ministarat-na-energetikata-s-evtin-imot-news291441.html през март 2019 г. покрай "Апаратментгейт", след като стана ясно, че и той си е купил евтино жилище. Назначението на Първанов бе от квотата на "Обединените патриоти" и стана въпреки компрометираното му име след уволнението му като шеф на "Националната електрическа компания" през април 2011 г. заради подписано от него без санкция от енергийния министър допълнително споразумение за строежа на АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт". Обяснението на Първанов тогава за този анекс бе, че е имал разрешението на премиера Борисов. Първанов бе уличен и в конфликт на интереси, защото соларен парк с участието на сина му е бил в търговски отношения с НЕК.

Първанов заяви пред Mediapool, че не би приел номинация за председател на КЕВР.

Като спрягано име за поста се посочва и това на един от бившите директори на НЕК и на "Българския енергиен холдинг" – Михаил Андонов, който също бе отстранен от държавната енергетика. През юни 2013 г. той бе освободен от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заради това, че му е отнет достъпа до определена информация. Причината за отнетия достъп бе прокурорска проверка срещу Андонов заради неизгодни контракти на БЕХ с адвокатски фирми. Какъв бе нейният резултат така и не стана ясно. Андонов не е бе открит за коментар.

Така предстои да се види кои и дали въобще ще има номинации за шеф на КЕВР.

В сектора се допуска дори възможността регулаторът да остане още известно време под председателството на Иван Иванов, чийто мандат изтече през април 2020 г.

Иван Иванов, който бе предложен от ГЕРБ за шеф на комисията през 2015 г., реално бе от квотата на "Реформаторския блок", които тогава бяха коалиционни партньори на партията на Борисов.

ГЕРБ и този път твърдяха, че искат да назначат за регулаторен шеф човек, който да не е политически обвързан с тях, за да може управляващите да си измиват ръцете с органа при вземане на непопулярни решения за увеличение на цените в енергетиката.

Битката за четирите комисарски поста продължава

Вероятно новото назначение ще се води на ГЕРБ, но зад него може би се крие по-голяма сделка на политическо или икономическо ниво с ДПС.

До избора на нов председател на енергийния регулатор на поста остава Иван Иванов.

Процедурата за подмяната на четирима от членовете на комисията – двама енергийни и по един воден и икономически комисари- ще продължи с изслушване на предложените кандидатури.

Сред тях са трима досегашни членове. Димитър Кочков като единствено и поради тази причина сигурно назначение за воден комисар, Евгения Харитонова – номинация на ГЕРБ, и

Владко Владимиров, който е издигнат от депутата и председател на НФСБ Валери Симеонов.

ГЕРБ има още две номинация за енергиен комисар – на настоящия член на ръководството на общинското дружество "Топлофикация-София" Валентин Терзийски, който е бивш шеф на топлофикации на бизнесмена Христо Ковачки. Другият предложен за енергиен комисар от управляващата партия е работещият в "Български енергиен холдинг" Георги Добрев, който ще се бори и за икономически комисар. Кандидат за поста, но предложен от "Воля", е и Кремен Георгиев, който бе шеф на столичната топлофикация и също се свързва с бизнеса на Ковачки.

Номинацията на ГЕРБ за икономически комисар е на бившия кмет на софийския район "Лозенец" Любомир Дреков. Третото предложение за този пост е на БСП и е на един от предишните директори на "Булгаргаз" Любомир Денчев.

mediapool.bg