Кламер БГ - Новини: Единствената електроцентрала в Газа спря работа

Единствената електроцентрала в Газа спря работа

Свят

|
Вт, 18 Авг 2020г. 18:01ч.
Единствената електроцентрала в Газа спря работа

Единствената електроцентрала в ивицата Газа спря да работи във вторник. Това стана по-малко от седмица, след като Израел преустанови доставките на гориво за палестинския анклав в отговор на пускането на запалителни балони от Газа, които причиниха горски пожари в Южен Израел, предаде Ройтерс.

Газа, която е управлявана от палестинското ислямистко движение Хамас, разчита на Израел за по-голямата част от енергийните си нужди. Населението й от два милиона души по принцип е на режим на тока - шест часа има, десет часа - няма. Сега електрозахранването може да спадне до само четири часа на ден, докато свършат запасите от гориво, каза Мохамад Табет, служител на основната електроразпределителна компания в Газа.

Мощността осигурява една трета от необходимата електроенергия в ивицата, останалите количества са внос от Египет и Израел.

Домакинствата и компаниите в Газа разчитат на генератори, за да компенсират периодите на спиране на тока, но това засилва финансовото бреме за бедното население на анклава.

Служители в Газа заявиха, че спирането на централата може да доведе до сериозни смущения на работата в сгради от първостепенно значение като болниците, които също разполагат с генератори.

Десетки балони с хелий с прикрепени към тях запалителни материали бяха пуснати от Газа към Израел през последните дни. Според политически източници пускането на балоните е опит да бъде оказан натиск на Израел, за да разхлаби блокадата на Газа и да разреши в палестинския анклав да влизат повече арабски и международни инвестиции. Израел аргументира блокадата с опасения за сигурността си. Политически източници заявиха, че балоните са част от усилията да бъде убеден Катар да увеличи финансовата си помощ за Хамас.

mediapool.bg