Кламер БГ - Новини: Един загинал след сблъсъци между полиция и протестиращи в Истанбул

Един загинал след сблъсъци между полиция и протестиращи в Истанбул

Свят

|
Нед, 01 Май 2016г. 18:26ч.
Един загинал след сблъсъци между полиция и протестиращи в Истанбул

Турската полиция използва днес сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участниците в неразрешена протестна демонстрация в Истанбул по случай 1 май.

Достъпът до площад Таксим – традиционно място за протести на жителите на града - бе преграден с бариери и обикновено оживената зона бе опразнена.

Далеч от центъра стотици синдикалисти и активисти, понесли плакати в подкрепа на работническата солидарност, участваха в разрешено шествие в квартал Бакиркьой близо до международното летище на Истанбул.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне активисти на прокюрдската Демократична партия на народите, опитващи се да организират своя демонстрация също в Бакиркьой, и задържа няколко участници, предаде АФП.

Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в района Шишли срещу протестиращи, опитващи се да стигнат до площад Таксим. Според Анадолската агенция 36 души са задържани в Шишли и в съседния район Бешикташ.

В неделя в Истанбул е загинал един човек, смазан от полицейска кола с водно оръдие. Петдесет и седем годишният мъж е бил блъснат, докато пресичал улицата близо до площад Таксим.

Близо 25 000 полицаи бяха мобилизирани в Истанбул и много улици затворени в очакване на демонстрации по случай 1 май, по време на които обикновено стават сблъсъци между антиправителствени активисти и силите за сигурност.

Редица дипломатически представителства и по-специално на САЩ предупредиха гражданите си срещу опасността от насилие по време на протестните прояви.

mediapool.bg