Кламер БГ - Новини: Еврото е достатъчно устойчиво, за да издържи на италианските бюджетни експерименти

Еврото е достатъчно устойчиво, за да издържи на италианските бюджетни експерименти

Европа

|
Четв, 18 Окт 2018г. 13:21ч.
Еврото е достатъчно устойчиво, за да издържи на италианските бюджетни експерименти

Единната европейска валута е достатъчно устойчива на фона на планираните повишени разходи в проектобюджета на Италия, заяви председателят на Еврогрупата, португалецът Мариу Сентену по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Еврото показа достатъчна устойчивост в периода на кризата и е напълно способно да се справи с бюджетните планове на различни страни, заяви той, отговаряйки на въпрос дали плановете на Италия за повишаване на бюджетния дефицит до 2,4 процента от брутния вътрешен продукт представляват системен риск за еврозоната.

В началото на седмицата Рим предаде на Европейската комисия проектобюджета си за разглеждане. Други страни членки на ЕС обаче изразиха притеснения, че увеличението на италианския бюджетен дефицит ще увеличи дълга на страната и ще затрудни обслужването му, което от своя страна ще постави под заплаха цялата еврозона.

Разбираемо е, че Европейската комисия се притеснява за италианските планове за повишаване на дефицита, каза в четвъртък италианският премиер Джузепе Конте, приемайки един по-помирителен тон с Брюксел, отбелязва ДПА.

Напълно наясно съм, че Европейската комисия не е очаквала такъв бюджет от нас, тези първи реакции са разбираеми, очаквам критични забележки, каза Конте.

Вчера еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че е "много вероятно" Европейската комисия да предприеме безпрецедентна мярка и да отхвърли бюджетните планове на Италия.

Това накара италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини да призове колегите си от ЕС да се грижат за собствените си проблеми и да оставят италианското правителство да се грижи да италианците.

В кулоарите на срещата на върха Конте каза, че е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел, която изглеждала "много впечатлена" от планираните италиански реформи.

По-късно в четвъртък Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси трябва да се срещне с италианския финансов министър Джовани Триа в Рим.

mediapool.bg