Кламер БГ - Новини: Европейският парламент прекъсва преговорите за бюджета на ЕС

Европейският парламент прекъсва преговорите за бюджета на ЕС

Европа

|
Пет, 09 Окт 2020г. 12:42ч.
Европейският парламент прекъсва преговорите за бюджета на ЕС

Европейският парламент обяви снощи, че е прекъснал преговорите със страните членки за следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г., с риск да забави плана за съживяване на икономиката на стойност 750 милиарда евро, предаде Франс прес.

"Европейските депутати ще се върнат на масата за преговори, когато Съветът (представляващ страните членки) покаже реална воля за постигане на споразумение", заяви в комюнике институцията.

Говорител на германското председателство на ЕС изрази съжаление "за пропуснатата възможност".

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се споразумяха през юли по бюджет в размер от 1,074 трилиона евро за следващите седем години. Парламентът обаче настоява за значително по-голям обем, предназначен главно за 15 ключови за ЕС програми.

Вчера евродепутатите отхвърлиха в писмо компромисно предложение на германското председателство, обещаващо увеличение от около 9 милиарда евро.

"Разочарован съм", написа парламентарният преговарящ Йохан ван Овертвелд в имейл, отбелязвайки, че новият компромис не съдържа нищо ново.

Нямахме друг избор, освен да прекъснем преговорите, посочват депутатите, цитирани от Ройтерс, изтъквайки че са необходими още средства за финансиране на ключови програми, включително за инфраструктура, отбрана и студентски обмен, през следващите седем години.

Необходима е воля за компромис от всички страни, отбеляза в Туитър говорител на Германия.

Преговорите ще бъдат възобновени през следващите дни и ако най-сетне бъде постигнато споразумение, то ще трябва да бъде ратифицирано от парламентите на страните членки.

mediapool.bg