Кламер БГ - Новини: Европейският парламент избра нов заместник-председател

Европейският парламент избра нов заместник-председател

Свят

|
Ср, 18 Ян 2023г. 17:14ч.
Европейският парламент избра нов заместник-председател

Европейският парламент избра нов заместник-председател

Европейският парламент избра в сряда своя нов заместник-председател, след като Ева Кайли бе отстранена заради разследване за корупция. Вакантното място зае евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Марк Ангел от Люксембург. Той бе избран след две гласувания, в които имаше още двама кандидати от други политически групи, отбелязват в съобщение от Европарламента.

Председателят на групата на Социалистите и демократите Ираче Гарсия уточни във вторник, че изборът на нов представител на ръководената от нея парламентарна сила е свързан с договорка за разпределението на властта в ЕП, сключена в началото на мандата на институцията, отбелязва БТА.

По-рано днес председателят на Европейския парламент Роберта Мецола запозна евродепутатите с искането на Европейската прокуратура за свалянето на имунитета на Кайли.

В началото на годината започна спешна процедура по искане на белгийските съдебни власти за снемане на имунитета на двама европейски депутати в рамките на разследването за корупция, свързана с Катар.

Според белгийски медии основният обвиняем по разследването за корупция в полза на Катар и Мароко - Антонио Панцери, бивш евродепутат, е сключил сделка с прокуратурата. Ако бъде признат за виновен, бившият евродепутат ще получи наказание от пет години затвор. През декември Панцери бе задържан едновременно с Кайли и нейния партньор Франческо Джордж.

Корупционният скандал, свързан с лобиране в полза на Мароко и Катар, разърси Европарламента в края на миналата година.

mediapool.bg