Кламер БГ - Новини: Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

Общество

|
Пет, 18 Ян 2019г. 17:52ч.
Европейската столица на културата Матера не иска да става Дисниленд

Мнозина се изненадаха като разбраха, че редом с българския град Пловдив, за европейска столица на културата през 2019 г. бе избран и италианският Матера. В това градче живеят по-малко от 60 хиляди души, а освен това се смята, че трудно би съперничил на такива исторически "грандове" като Равена, Сиена, Перуджа, Асизи... Досега в Италия само знаменити градове като Флоренция, Генуа и Болоня са били европейски столици на културата, пише в свой коментар Дойче веле и задава въпроса: Защо този път ЕС избра Матера?

Никога не съм виждал такава мизерия, възкликва през 1945 г. италианският лекар, художник и писател Сарло Леви, посещавайки Матера. Той описва оскъдния пейзаж и това как овчари, техните семейства и животни обитават пещерите, в които няма течаща вода и електричество.

През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Матера за част от световното културно наследство, но Карло Леви не е доживял да види преобразяването на града.

Матера е много древен град. Историята му започва преди 8 хиляди години. Старата част на града се състои от т.нар. пещерни къщи, чиито строеж е започнал още по времето на Римската империя и по-късно, в епохата на ранното Средновековие, там започват да се заселват монаси. Много от пещерите, издълбани в скалите, по-късно са преустроени и се превръщат в обичайни къщи – със стени, покриви, прозорци.

Матера постепенно се превръща в конгломерат от къщи, църкви и манастири, издълбани в скалите. След Втората световна война хората най-накрая са преместени в новата част на града, а пещерните обитания западат – докато туристическата индустрия не ги преоткрива.

Снимачна площадка

Но те запазват древната си прелест. Не случайно в Матера много често се снимат филми. Нейните къщи, улички, стръмни стълби, тераси и арки са станали кулиси на такива известни филми като "Христос се спря в Еболи" на Франческо Рози, "Цар Давид" на Брус Бересфорд, "Светлина свети в тъмнината" на Паоло и Виторио Тавиани, "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Бен-Хур” на Тимур Бекмамбетов и много други.

А във филма "Евангелието от Матея" на Пиер Паоло Пазолини, който също е сниман в Матера, на местните жители са поверени и много от ролите.

Извън стария град, в Матера има и многофамилни жилища като стандартните пететажни блокове, които тук започват да се строят в началото на 1960-те години. Двайсет години по-късно става ясно, че те трябва или да бъдат основно ремонтирани, или разрушени. Реновирането по италиански изглеждаше така: хората бяха изселени, от жилищата останаха само носещи стени и частни инвеститори ги превърнаха във великолепни (и не скъпи) хотели. И тогава започва туристическият бум в района. Европа открива за себе си областта, в която се намира Матера и хотелите там никога не са празни.

"Временни жители"

В същото време обаче жителите на Матера не искат да превръщат древния си град в туристическа Мека или нещо като археологически Дисниленд. Знаейки, че като културна столица на Европа ще привлекат тук много повече гости, отколкото по-рано, и опитвайки се да ограничат масовия туризъм, местните власти обсъждаха различни мерки. Разискван беше и въпросът дали туристите да не бъдат задължени да плащат такса за посещението си в града и възможността да се запознаят с културната му програма, както това се прави във Венеция, например.

Градовете не бива да са отворени само за богати хора, коментира обаче Паоло Вери, председател на фондация "Матера 2019".

Затова в Матера обаче решиха да направят друго. Тук на всеки гост ще бъде връчван временен паспорт на жител на града, даващ му определени права, но и задължения. Освен това се въвеждат своеобразни квоти.

Ние не гледаме на нашите посетители като на туристи, а като "временни жители", обяснява пред Дойче веле Паоло Вери. "Искахме да насърчим диалога между хората, които живеят тук и хората, които само посещават града; не можем просто да оставим града на хората, които предлагат стаи в AirBnB, защото тогава той ще изгуби своята идентичност", обяснява Вери.

Вместо да забраняват добре известната платформа, Паоло Вери и екипът му решават да интегрират 500 -те местни доставчици на услугата AirBnB в проекта "временно жителство", с който приканват туристите да посетят и други части на града. Разработени са пет тура, които дават възможност на туристите да видят също така как е изглеждала Матера през 1930-те години.

Издаването на временните паспорти започна на 18 януари, денят, когато Матера празнично открива началото на своята "столична" година с традиционна светлинна церемония, след която ще бъдат открити осем изложби. На следващия ден ще има парад, на който по улиците на града ще преминат 2019 музиканти от целия свят.

mediapool.bg