Кламер БГ - Новини: Европарламентът одобри 26 млрд. евро гаранции за иновативни инвестиции

Европарламентът одобри 26 млрд. евро гаранции за иновативни инвестиции

Европа

|
Ср, 10 Март 2021г. 14:07ч.
Европарламентът одобри 26 млрд. евро гаранции за иновативни инвестиции

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство във вторник новата програма на Евросъюза InvestEU, която ще мобилизира публични и частни инвестиции и гарантира по-лесен достъп до финансиране. По нея са предвидени 26 млрд. евро (по текущи цени), от бюджета на ЕС като гаранция за мобилизиране на 400 млрд. евро вложения в ЕС до 2027 г.

Новата програма е част от пакета на ЕС за възстановяване NextGeneration EU, възлизаща на 750 млрд. евро. Тя ще насърчава стратегически, устойчиви и иновативни инвестиции и ще се използва за преодоляване на проблемите с пазарната неефективност, неоптималните инвестиции и недостига на инвестиции в целеви сектори.

Програмата InvestEU ще подкрепя стратегическите инвестиции в производството на фармацевтични продукти, медицински изделия и консумативи, които са от решаващо значение в разгара на пандемията, а също и производството на информационни и комуникационни технологии, компоненти и устройства в ЕС, посочват от Европарламента.

Тя ще финансира и устойчиви проекти, които могат да имат доказано положително въздействие върху околната среда и климата, както и положително социално въздействие. Тези проекти ще спазват принципа за ненанасяне на значителни вреди, т.е. те не трябва да засягат отрицателно екологичните и социалните цели на ЕС.

Членовете на ЕП гарантират, че InvestEU ще позволи най-малко 30% от средствата на ЕС да се изразходват за целите в областта на климата до 2027 г., както и че ще бъде предоставена подкрепа за отрицателно засегнати от пандемията и застрашени от несъстоятелност малки и средни предприятия (МСП).

Допълнителните около 400 млрд. евро инвестиции ще бъдат насочени към устойчива инфраструктура – около 38%, научни изследвания, иновации и цифровизация – 25%, малкия и средния бизнес – около 26%, и за социални инвестиции и умения – около 11%.

Освен това Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който ще допринесе за изпълнението на програмата InvestEU, ще получи допълнителни 375 млн. евро.

"ЕС се нуждае от публични и частни инвестиции, за да стане по-конкурентоспособен, продуктивен и да засили териториалното си сближаване. InvestEU носи допълнителни средства за финансирането на проекти, които в противен случай не биха могли да се реализират. Нашите стратегически сектори, като например фармацевтиката, следва да бъдат независими. Трябва да помогнем на регионите, които са най-тежко засегнати, и гражданите на ЕС заслужават инвестиции и висококачествени работни места", коментира Жузе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), докладчик от името на комисията по бюджети, по време на дебата в ЕП.

"Пренасочихме повече средства за постигане на целите в областта на околната среда, за подкрепа за МСП, които пострадаха поради пандемията, и успяхме да поставим InvestEU в центъра на плана NextGenerationEU. Тъй като InvestEU ще ни помогне да се възстановим от пандемията, създадохме полезни взаимодействия с Механизма за възстановяване и устойчивост, позволявайки на държавите членки да изпълнят част от своите планове за възстановяване и устойчивост чрез InvestEU", посочи и Ирене Тинали (С&Д, Италия), водеща преговорите от името на комисията по икономически и парични въпроси.

След като Съветът официално одобри регламента, той ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС, допълниха от Европарламента.

mediapool.bg