Кламер БГ - Новини: Ярослав Качински: ЕС да не се тревожи за демокрацията в Полша

Ярослав Качински: ЕС да не се тревожи за демокрацията в Полша

Европа

|
Пет, 28 Фев 2020г. 13:22ч.
Ярослав Качински: ЕС да не се тревожи за демокрацията в Полша

Европейският съюз няма основания да се безпокои за състоянието на демокрацията в Полша, заяви днес лидерът на управляващата полска партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, цитиран от ДПА.

"Има теми за обсъждане с ЕС, но говоренето за полската демокрация и полската свобода няма смисъл, защото те не са под заплаха", каза Качински в интервю за националното радио.

По думите му поляците се радват на свободни избори, могат свободно да пътуват, да предприемат обществена и икономическа дейност и е гарантирана пълна свобода на медиите.

По повод осъдените на затвор в Испания политици, които призовават за независимост на Каталуния, Качински каза: "Ако ние осъдим някого на повече от десет години затвор, защото е поискал нещо, което не се харесва на правителството, даже и ако то засяга териториалната цялост на Полша, няма съмнение, че Европа ще закрещи, че гражданските права са били потъпкани".

Полша е в конфликт с ЕС заради широкомащабната съдебна реформа, започнала след идването на власт на партията ПиС през 2015 г.

Някои страни от съюза смятат, че реформата подкопава независимостта на полския съд и може да доведе до подчиняване на съдебната власт на изпълнителната, припомни ДПА.

mediapool.bg