Кламер БГ - Новини: Тереза Мей поиска "значителни" промени в сделката за Брекзит

Тереза Мей поиска "значителни" промени в сделката за Брекзит

Европа

|
Вт, 05 Фев 2019г. 16:18ч.
Тереза Мей поиска "значителни" промени в сделката за Брекзит

Британската премиерка Тереза Мей заяви пред главните си министри, че се стреми към значителни и законово обвързващи промени в договореното от нея споразумение за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Така трябва да се гарантира, че Великобритания няма да бъде обвързана за неопределено време с т.нар. "предпазен механизъм", целящ да се избегне твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия", каза говорителят на Мей след срещата.

Въпреки че всички официални представители на Европейската комисия на този етап отказват да предоговарят сделката, Мей разчита да издейства отстъпки, за да може да събере подкрепа за сделката в британския парламент.

Правителственият говорител обясни, че британската премиерка ще отиде в Брюксел в четвъртък, за да информира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за последните дебати във Великобритания по алтернативи на "предпазния механизъм", срещу който възразяват много депутати от всички партии.

Говорител на ЕК коментира във вторник, че очакванията са Мей да опише вижданията си за бъдещето.

"Становището на ЕС е ясно. Очакваме да научим какво ново има да ни каже Мей", добави той.

Говорителят опроверга твърденията на британски депутати, че е възможно ЕС да даде допълнителни правни гаранции по отношение на предпазния механизъм за ирландската граница, залегнал в споразумението за оттеглянето на Великобритания.

ЕС многократно заяви, че споразумението не подлежи на предоговаряне и определи предпазната мярка като застраховка за работата на единния пазар.

Британската премиерка ще посети и Северна Ирландия, за да търси подкрепа за своя блокиран план за Брекзит. Тя възнамерява да се срещне с тамошни бизнес лидери, както и с лидерката на местната Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър.

Мей разчита на подкрепата в парламента на малката северноирландска формация за оцеляването на воденото от нея консервативно правителство на малцинството.

Фостър отново се обяви срещу механизма за "предпазен механизъм", предвиден в сегашния вариант на споразумението.

В изявление по Радио Би Би Си днес, цитирано от Ройтерс, тя нарече този механизъм "токсичен", като добави, че може да подкрепи споразумението, ако той бъде заменен.

"Не бих желала да се стигне до сценарий за напускане на ЕС без споразумение", посочи още Фостър часове преди да се срещне с Тереза Мей в Белфаст.

И Европейският съюз, и Великобритания предприеха мерки, ако Лондон напусне ЕС на 29 март без споразумение. Сценарият става все по-вероятен, въпреки изявленията на британски политици от всички партии, че той ще бъде катастрофален и не трябва да се допуска. Освен това има възможност Великобритания да отложи временно Брекзит, но тя също трябва да бъе одобрена от местния парламент.

mediapool.bg