Кламер БГ - Новини: Юнкер е уверен, че ЕС ще постигне сделка за Брекзит до ноември

Юнкер е уверен, че ЕС ще постигне сделка за Брекзит до ноември

Европа

|
Съб, 06 Окт 2018г. 14:54ч.
Юнкер е уверен, че ЕС ще постигне сделка за Брекзит до ноември

Европейският съюз ще постигне сделка за Брекзит с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец, прогнозира пред австрийски медии председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

По думите му потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил.

"Още не сме стигнали дотам, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно", заяви Юнкер в интервю за вестниците "Стандард", "Курир" и "Фалтер".

Според него евентуално излизане на Великобритания от ЕС без сделка не би било нито за Обединеното кралство, нито за останалите страни от Евросъюза.

Пред австрийските всекидневници Юнкер каза, че сделката за Брекзит трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските й бивши партньори.

Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Брекзит навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Ройтерс.

По отношение на диалога с Русия председателят на ЕК е на мнение, че той трябва да бъде поддържан в името на общата сигурност.

"Въпреки цялото недоволство по отношение на Русия, което в последните часове силно нараства, трябва да осъзнаем, че заради архитектурата за сигурност трябва да поддържаме диалог с Русия и понякога да действаме заедно. Не съм готов за масово порицание на Русия, макар че публикувах в Брюксел критично комюнике във връзка със събитията в Холандия", добави Юнкер, визирайки осуетената хакерска атака срещу ОЗХО.

mediapool.bg