Кламер БГ - Новини: Четирипартийно правителство на мнозинството ще управлява Норвегия

Четирипартийно правителство на мнозинството ще управлява Норвегия

Европа

|
Пет, 18 Ян 2019г. 13:39ч.
Четирипартийно правителство на мнозинството ще управлява Норвегия

Норвежката премиерка Ерна Сулберг сключи споразумение с малката Християнска народна партия за съставяне на четирипартийно правителство на мнозинството, предаде Ройтерс. С това правителството ще получи 88 от общо 169 места в парламента. Досега Сулберг управляваше начело на правителство на малцинството.

Споразумението изпълнява отдавнашна цел на консервативната премиерка, която управлява страната от 2013 година. Тя се надява, че това ще осигури стабилност и ще помогне за преизбирането й на изборите, които се очаква да се състоят през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

"Водихме тежки преговори", заяви Сулберг, празнувайки постигането на споразумението. Тя заяви, че правителството ще се фокусира върху изграждането на устойчиво социално общество, борбата с климатичните промени, намаляването на данъците за малкия и средния бизнес, засилването на правата на семейството и децата и гарантирането на сигурността на всички граждани.

"Това е исторически ден. Това е първият случай от 1985 г., когато Норвегия ще има правителство на мнозинството, което не е от левицата", добави премиерката.

За да привлекат Християнската народна партия, трите управляващи партии са приели да направят малки промени в закона за абортите, забранявайки намаляването на броя на зародишите в случаи на бременност с много деца. Норвегия е сред малкото страни, които позволяваха подобна операция, отбелязва АФП.

Очаква се споразумението да бъде последвано от промени в състава на правителството.

mediapool.bg