Кламер БГ - Новини: Девет души са задържани за убийството на учителя в Париж

Девет души са задържани за убийството на учителя в Париж

Европа

|
Съб, 17 Окт 2020г. 11:05ч.
Девет души са задържани за убийството на учителя в Париж

Девет души са задържани във връзка с убийството на учител в предградие на Париж, съобщиха френски медии. В петък следобяд нападател обезглави учител в покрайнините на Париж, а след това бе прострелян от полицията.

Сред задържаните са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият учител, както и хора от несемейния антураж на убиеца. Преди това бяха задържани членове на семейството на убиеца - 17-годишният му брат, родителите и дядо му,

Медиите отбелязват, че нападението е дело на 18-годишен чеченец, роден в Москва и живял във Франция. Твърди се, че е намерен негов документ за самоличност и макар че информацията не е потвърдена официално, от Асоциацията на чеченците, живеещи в Европа, излязоха с изявление, в което осъдиха нападението.

Медиите съобщават още, че убитият учител е показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед.

Разследването на инцидента се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а президентът Еманюел Макрон определи случилото се като терористичен акт.

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството на учител по история в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин. Цяла Франция застава зад учителите си, каза още Макрон:

“Един от нашите граждани беше убит, защото преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да вярваме или да не вярваме. Нашият сънародник беше грубо нападнат. Той стана жертва на терористична ислямистка атака“.

mediapool.bg