Кламер БГ - Новини: Частни самолети на руски велможи кацат в Австрия въпреки забраната

Частни самолети на руски велможи кацат в Австрия въпреки забраната

Европа

|
Четв, 21 Май 2020г. 12:41ч.
Частни самолети на руски велможи кацат в Австрия въпреки забраната

В събота летището в Залцбург е издало разрешение за кацане на празен частен самолет, който след час е отлетял обратно. Причината за краткия престой е била на борда да бъде натоварен куфар на руски олигарх. Тъй като в момента се налага 14-дневна карантина на пристигнали от чужбина пътници, министерството на здравеопазването е потвърдило, че въпросната машина е била празна, предаде БТА от Виена.

Самолетът модел "Гълфстрийм" G 650 с регистрация LХ-МОW, дошъл от Москва, е машината, с която лети Игор Шувалов, бивш вицепремиер и довереник на Путин, който в момента е шеф на Внешекономбанк, съобщава австрийското радио и телевизия, като се позовава на руски медии.

Това е вторият частен самолет, дошъл от Русия през май въпреки забраната за кацане на самолети, пристигащи от рискови райони с голям брой заразени с коронавирус, която е в сила до 22 май.

Според информация на Ройтерс на 4 май частен самолет модел "Бомбардие", използван от шефа на Роснефт Игор Сечин, е кацнал на виенското летище и три дни по-късно е отлетял за Москва.

На въпрос на австрийската информационна агенция АПА говорителка на министерството на здравеопазването, отговорно за разпоредбата за забрана на кацанията, е потвърдила двете кацания, които са били възможни по силата на клауза, разрешаваща кацания на самолети без пътници.

Самолетът, пристигнал в Залцбург, е взел куфар и някои вещи на Шувалов, който притежава вила край езерото Атерзее, е обяснила говорителката.

Олигархът и семейството му са известни със скъпоструващите си полети. През 2016 година опозиционният политик Алексей Навални разкри, че жената на тогавашния вицепремиер Олга Шувалова е превозила расовите си кучета с частни самолети за участие в международни изложения. Навални съобщи, че за да отиде до "дачата" си в Австрия и да се върне обратно в Москва, семейството на Шувалов е заплатило 72 000 евро. Но междувременно цените на тези услуги са намалели наполовина.

mediapool.bg