Кламер БГ - Новини: Френският парламент призна за геноцид Гладомора

Френският парламент призна за геноцид Гладомора

Европа

|
Ср, 29 Март 2023г. 13:17ч.
Френският парламент призна за геноцид Гладомора

Френският парламент призна за геноцид Гладомора

Френският парламент призна за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век – Гладомора, предизвикан от съветските власти и станал причина за смъртта на милиони хора, предаде Франс прес.

В резолюция, приета почти единодушно (със 168 гласа срещу 2), депутатите призоваха правителството да последва примера им, като отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната.

Гладоморът "е историята на една организирана варварщина", "използване на глада като политическо оръжие", заяви депутатка Ан Жанте, която първа постави подписа си под текста на резолюцията, приета в присъствието в пленарната зала на украинския посланик във Франция. В края на изказването си Жанте заяви: "Да живее свободна Украйна".

Резолюцията бе приподписана от представители на седем от общо десетте политически групи в Националното събрание (долната парламентарна камара) с изключение на групите на радикалната левица "Непокорна Франция", комунистите и крайнодесния "Национален сбор".

Никой не може да отрече, че е имало престъпление, но "дали е ставало дума да бъде изтребен украинският народ като такъв?" – запита депутатът Бастиан Лашо от "Непокорна Франция", чиято група не участва в гласуването.

Комунистите единствени гласуваха против текста, смятайки, че парламентаристите нямат право да поемат ролята на историци и съдници. "Отказваме да съдействаме за политизиране на явления, свързани с паметта и историята", обясни депутатът Жан-Пол Льокок.

mediapool.bg