Кламер БГ - Новини: Френският вътрешен министър обяви реформи в полицията

Френският вътрешен министър обяви реформи в полицията

Европа

|
Вт, 09 Юни 2020г. 14:00ч.
Френският вътрешен министър обяви реформи в полицията

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обяви ограничен пакет полицейски реформи и обеща борба срещу расизма, като същевременно отрече, че силите за сигурност са институционално раситки, предаде ДПА.

Кастанер каза, че е чул мощен повик срещу расизма и омразата на демонстрациите във Франция и на други места, след смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд.

Министърът обаче подчерта, че хората трябва да помнят, че "Франция не е САЩ" и допълни, че макар във френските сили за сигурност да има случаи на расизъм, то е защото те са отражение на обществото като цяло.

Полицейското насилие и предполагаемият расизъм, най-вече в размирните мултиетнически градски райони, отдавна са спорен въпрос във Франция.

Той излезе на преден план отново покрай твърдите полицейски мерки на често свързаните с насилие протести на "жълтите жилетки", а неотдавна и с полицейско насилие при налагането на ограничителните мерки заради коронавируса в бедни предградия.

Кастанер настоя за "нулева толерантност" към расизма в полицията и каза, че полицаите трябва втоматично да бъдат отстранявани в случай на "потвърдено подозрение" за раситки изявления или действия.

Той каза, че е дал сигнал в прокуратурата за съобщена от сайта "Стрийтпрес" информация за непрекъснати расистки изявления във Фейсбук група на 8000 полицаи и жандармеристи.

Вътрешният министър каза още, че полицаите вече няма да могат да използват захват за задушаване, който се смята, че е причина за смъртта на шофьор за доставки на стока, спрян от полицията в Париж през януари. Повече полицаи ще носят персонални камери.

Кастанер обаче не подкрепи забрана на техники за обездвижване на заподозрени в областта на корема. Той защити и силно критикувания полицейски инспекторат, който разследва обвинения в злоупотреби с власт или неправомерно поведение.

Обявеното от Кастанер предизвика противоположни реакции. Лявата законодателка Матилд Пано написа в Туитър, че натискът трябва да продължи и без всеобща мобилизация нищо не може да бъде спечелено. Зам.-председателят на крайнодясната партия Национален сбор Жордан Бардела коментира вТуитър, че президентът Еманюел Макрон и министър Кастанер са изоставили полцията и жандармерията.

mediapool.bg