Кламер БГ - Новини: Франция планира да затегне законовите мерки по отношение на протестите

Франция планира да затегне законовите мерки по отношение на протестите

Европа

|
Вт, 08 Ян 2019г. 14:35ч.
Франция планира да затегне законовите мерки по отношение на протестите

Франция планира да приеме нов закон за затягане на санкциите срещу необявени предварително протести заради прерасналите в изблици на насилие демонстрации на "жълтите жилетки". Това заяви премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

Нарушители на обществения ред подпалиха в събота мотори, издигнаха барикади на булевард "Сен Жермен" и също ги запалиха.

"Трябва да запазим правото на протести във Франция и трябва да санкционираме тези, които нарушават закона", каза Филип в ефира на телевизия Те Еф 1.

"Ето защо правителството подкрепя въвеждането на законови изменения с цел санкциониране на тези, които не спазват задължението да обявяват протестите си, тези, които вземат участие в необявени протести и тези, които отиват на протестите маскирани", каза Филип.

Той добави, че правителството може да използва за модел на новия закон съществуващите вече разпоредби срещу футболните хулигани, по силата на които може да се издава забрана на такива лица да посещават стадиони. Мерките може да бъдат въведени още през февруари.

Филип каза, че вандалите ще си платят за щетите, които нанесоха в Париж и други големи градове.

mediapool.bg