Кламер БГ - Новини: Франция задейства план за "Брекзит без споразумение"

Франция задейства план за "Брекзит без споразумение"

Европа

|
Четв, 17 Ян 2019г. 15:05ч.
Франция задейства план за "Брекзит без споразумение"

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи в четвъртък, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за "Брекзит без споразумение" - вариант, който изглежда "все по-малко невероятен", предаде Франс прес.

Френското правителство е предвидило "законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия", посочи министър-председателят след среща с членове на кабинета.

Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит, отбелязва Ройтерс.

"Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени", заяви министър-председателят на Франция.

Въз основа на закона, който ще бъде подписан тази седмица от президента, ще бъдат разработени "пет наредби, които ще бъдат представени идната сряда на правителството и публикувани през следващите три седмици", уточни Филип.

Тези пет наредби ще осигурят юридическа рамка, за да може Франция да реагира на евентуален Брекзит без споразумение, добави премиерът.

Става дума по-специално да бъдат защитени интересите на французите, живеещи във Великобритания, да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.

Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова - сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Брекзит без споразумение.

mediapool.bg