Кламер БГ - Новини: Фондациите на Джордж Сорос обвиняват Матео Салвини в лъжа

Фондациите на Джордж Сорос обвиняват Матео Салвини в лъжа

Европа

|
Четв, 05 Юли 2018г. 18:07ч.
Фондациите на Джордж Сорос обвиняват Матео Салвини в лъжа

Джордж Сорос няма таен план да напълни Европа с мигранти, заяви в четвъртък неговата мрежа от благотворителни организации в отговор на твърденията на италианския вътрешен министър Матео Салвини, цитирана от ДПА.

Фондациите "Отворено общество" цитираха изказването на Салвини пред италианска телевизия, че Сорос "желае Италия да се превърне в огромен бежански лагер, защото харесва робите".

"Приканваме министър Салвини да спре да повтаря тези и подобни неверни твърдения относно г-н Сорос и работата на фондациите "Отворено общество", заявиха те.

Роденият в Унгария 87-годишен американски филантроп се превърна в омразна фигура за представителите на европейската крайна десница, които го възприемат като спонсор на поддържащи миграцията благотворителни организации, припомня агенцията.

Неправителствените организации на Сорос заявиха, че огромните им дарения за италиански организации са свързани с много социални въпроси, сред които и миграцията, но добавиха, че не предоставят финансиране за операциите по издирване и спасяване на мигранти в Средиземно море, въпреки че приветстват тази дейност.

Сорос и Салвини влязоха в конфликт и миналия месец, когато Сорос намекна при посещение в Италия, че Лигата на Салвини може да е получила средства от руския президент Владимир Путин.

Салвини отрече, но определи Путин като "един от най-добрите държавници" и каза, че изпитва срам от факта, че "безскрупулен спекулант като Сорос" е получил поле за действие в Италия, отбелязва ДПА.

mediapool.bg