Кламер БГ - Новини: "Фолксваген" отлага решението за завод в Турция

"Фолксваген" отлага решението за завод в Турция

Европа

|
Вт, 15 Окт 2019г. 11:41ч.
"Фолксваген" отлага решението за завод в Турция

Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската военна операция в Северна Сирия, съобщи БГНЕС като цитира Handelsblatt.

Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град Измир. След началото на турската операция в Сирия обаче ръководството на VW не бърза да подписва договора за строителство, отбелязва изданието.

"Ние наблюдаваме ситуацията с голяма предпазливост", заяви говорител на Volkswagen пред Handelsblatt.

Военната операция "Извор на мира" започна на 9 откомври. Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че тя е насочена срещу Кюрдската работническа партия и "Ислямска държава". Действията на Турция бяха заклеймени от почти всички европейски страни, а Ердоган заплаши, че ще пусне над 3 млн. бежанци към континента, ако го наричат "окупатор".

В новия завод в Маниса, разположен близо до пристанището Измир, е запланувано да се произвеждат новите модели "Пасат” и "Шкода Супърб”. "Фолксваген" ще инвестира в завода 1 милиард евро. С планираните 4000 служители след 2022 г. заводът трябва да произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта "Фолксваген” регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

Компанията избираше между България и Турция за новия си завод. Страната ни й предлагаше голяма индустриална зона извън София, близо до летището.

mediapool.bg