Кламер БГ - Новини: Украйна протестира срещу българска намеса във вътрешните й работи

Украйна протестира срещу българска намеса във вътрешните й работи

Европа

|
Четв, 21 Май 2020г. 10:29ч.
Украйна протестира срещу българска намеса във вътрешните й работи

Украинското външно министерство изрази протест заради декларацията на парламента от преди ден, с която България се обяви срещу административно-териториалната реформа в Украйна, според която населеният предимно с етнически българи Болградски район трябваше да бъде разделен на пет отделни части.

Няколко часа след приемането на декларацията от българското външно министерство съобщиха, че Киев е поел ангажимент, че районът ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян. В четвъртък стана ясно обаче, че за това няма крайно решение.

По неофициални данни в Болградския район живеят над 200 хиляди етнически българи.

"Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна", се казва в изявлението на Министерството на външните работи, разпространено от пресслужбата му.

Според Киев твърденията за влияние на реформата върху националната самобитност на етническите българи в Украйна са манипулативни и недостоверни.

От украинското външно министерство посочиха, че въпросът с Болградския район "ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число на многочислената българска общност".

"Смятаме, че всички въпроси могат да бъдат решени по пътя на конструктивния диалог, което и става на равнище ръководителите на министерствата на външните работи на двете страни. Призоваваме българските парламентаристи да действат в съответствие с приципите на приятелството и добросъседството, които традиционно съществуват между Украйна и България".

"Украинската страна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага развитието на националната идентичност на украинските граждани от етнически български произход. Правата на националните малцинства в Украйна са запазени в националното законодателство и строго се защитават от държавата в съответствие с най-съвременните европейски практики", посочват от украинското външно министерство.

В сряда българските депутати призоваха кабинета да вземе всички възможни мерки за съхраняване на целостта на българската общност в Болградския район. Предлага се да бъде проведено междуправителствено съвещание за съблюдаването на административното единство на българското малцинство в съответствие с двустранните споразумения, гарантиращи на жителите на района образование на български език.

По време на дебатите в парламента от ДПС предупредиха, че декларацията може да бъде разтълкувана по подобен начин и няма да реши проблемите. От БСП също призоваха да се изчака, защото тя може да се окаже контрапродуктивна.

Според ГЕРБ обаче тя не трябвало да се тълкува като "вмешателство", а като знак какво иска София.

Двигател на парламентарната инициатива е Валери Симеонов от НСФБ, който

е председател на групата за приятелство България-Украйна.

"С огромно безпокойство, буквално преди три дни, научихме за подготвяно решение на Министерския съвет на Украйна, с което Болградският регион се предвижда да бъде разделен на пет административни части - громади, с което се нанася много тежък удар върху целостта на българската общност", обясни той.

Тонът на декларацията не беше остър, като в нея се посочваха традиционно добрите отношения между двете страни, но реакцията на Киев е напълно очаквана.

mediapool.bg