Кламер БГ - Новини: Туск: Спрете да си играете на политически игри с миграцията

Туск: Спрете да си играете на политически игри с миграцията

Европа

|
Ср, 19 Септ 2018г. 18:45ч.
Туск: Спрете да си играете на политически игри с миграцията

Дошъл е моментът да бъде решена европейската главоблъсканица с миграцията, политиците трябва да престанат да изполват въпроса с миграцията за политически дивиденти. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на неформалната среща на върха в Залцбург, предаде ДПА.

"Тази вечер ще призова лидерите да спрат с играта на обвинения по отношение на миграцията", каза Туск пред репортери. "Повече не можем да бъдем разделени на такива, които искат да решат проблема с незаконните миграционни потоци, и такива, които искат да го използват за политически дивиденти", добави той. "Просто се заемете с този проблем", заяви Туск.

Макар и тази година броят на пристигналите мигранти в Южна Европа да спадна под равнищата отпреди върховата точка на миграционния наплив през 2015-2016 г., през последните месеци този въпрос се завърна в политическия дневен ред, отбелязва ДПА.

Италия, Австрия и няколко централноевропейски държави заявиха, че единственият начин да се спре незаконната миграция е да се затегне охраната на външните граници на ЕС. В същото време те се обявиха против опитите за разпределяне на кандидатите за убежище в съюза. Други правителства искат да уредят безизходицата от страх, че този въпрос ще помогне на популистки партии да постигнат успехи на европейските избори догодина, допълва ДПА.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че някои от страните, явяващи се основни входни точки за мигрантите като Италия, Испания и Гърция, все още проявяват неохота към предложението на Европейската комисия да бъде разширен мандатът на европейската служба за гранична охрана Фронтекс.

Европейската комисия предлага да бъде увеличен до 10 000 души броят на европейските граничари до 2020 г. и възнамерява да увеличи техните правомощия за охрана на границите на ЕС с цел по-добро контролиране на миграционните потоци.

Южноевропейските страни "може би не са особено недоволни, че много от новодошлите могат да продължат съвсем дискретно пътя си към Централна Европа", каза Курц. Според него, поради липса на средства или на желание, властите в тези страни позволяват на мигранти да напускат територията на тези страни, без да ги регистрират, отбелязва Франс прес.

Германия и Франция са силни поддръжници на идеята за реформа на "Фронтекс". Тя ще бъде обсъдена днес и утре на неформалната среща на върха на лидерите на ЕС в австрийския град.

Унгарският премиер Виктор Орбан също е против това европейските гранични служители да имат право да се намесват в охраняването на границите на страната му.

На днешната среща в Залцбург, която е двудневна, Туск ще лансира и идея за среща на върха между ЕС и Арабската лига през февруари в Египет.

mediapool.bg