Кламер БГ - Новини: Трийсет души се изправят на съд в Германия за малтретиране на бежанци

Трийсет души се изправят на съд в Германия за малтретиране на бежанци

Европа

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 17:21ч.
Трийсет души се изправят на съд в Германия за малтретиране на бежанци

Трийсет души бяха изправени в четвъртък на съд в Германия по обвинения в малтретиране на бежанци в приют, предаде ДПА.

Случаят потресе страната, когато беше разкрит преди четири години. Твърди се, че служители на приюта и охранители системно са задържали, подлагали на физическо насилие и измъчвали месеци наред кандидати за убежище в град Бурбах в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В началото на съдебния процес в близкия град Зиген обвиняемите бяха насядали на осем реда в местен конферентен център. Заседанието на регионалния съд се проведе на това място заради големия брой участници в процеса.

Твърди се, че малтретирането е било извършвано в "проблемни стаи", където жертвите често са били затворени в продължение на дни. Снимки и видеокадри, показващи подложени на унижения бежанци и позиращи охранители, потресоха Германия.

Срещу подсъдимите са повдигнати около 50 обвинения, включващи лишаване от свобода, нанасяне на тежка телесна повреда и кражба.

Сред подсъдимите са заместник-директорът на приюта и двама служители на местните власти, обвинени в лишаване от свобода по нехайство, тъй като е трябвало да знаят за условията в бежанския център, но не са направили нищо.

Скандалът предизвика политически спор за качеството и стандартите на настаняване на бежанци и постави под сериозен натиск провинциалните власти по онова време.

Частната фирма, управляваща приюта, беше сменена, и бяха създадени екипи, които да проверят системата за настаняване на бежанци в Северен Рейн-Вестфалия.

mediapool.bg