Кламер БГ - Новини: Лондон: Необходими са промени в предпазната клауза, за да се избегне Брекзит без споразумение

Лондон: Необходими са промени в предпазната клауза, за да се избегне Брекзит без споразумение

Европа

|
Ср, 20 Фев 2019г. 17:13ч.
Лондон: Необходими са промени в предпазната клауза, за да се избегне Брекзит без споразумение

Правнообвързващи промени на предпазната клауза, целяща да избегне появата на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия са единственият начин за избягване на твърд Брекзит без споразумение. Това заяви британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Франс прес.

"Това наистина е единственият начин за излизане от тази сиотуация", каза Хънт в реч в Берлин, добавяйки: "Мисля, че проблемът с удължаването (на срока за Брекзит след 29 март) е, че това няма да реши нищо".

Според Хънт ЕС трябва да приеме "проста, но важна промяна" в предпазната клауза, за да може Великобритания да е уверена, че няма да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с ЕС. Британското правителство е уверено, че ако тази промяна бъде направена, ще може убеди парламента да приеме споразумението, подчерта външният министър.

Предпазната клауза стана причина за решението на британския парламент да отвхърли споразумението за напускане на ЕС, по което Лондон и Брюксел преговаряха в продължение на две години. В резултат Мей иска от Европа да направи правнообвързващи промени на тази част на договора.

"Мисля, че хората искат да продължат напред и да докажат, че можем да постигнем Брекзит, който спазва резултатите от референдума и гарантира, че ще останем приятели с нашите европейски съседи", добави Хънт.

Очаква се по-късно в сряда Мей да посети Брюксел, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Преди да замине пред парламента в Лондон тя каза, че ще се опита да постигне юридически обвързващи промени в предложеното споразумение за Брекзит, предаде Ройтерс. Мей се опитва да успокои опасенията на британските депутати от т. нар. "бакстоп" - предпазният механизъм за ирландската граница.

"Важното във всичко това са юридически обвързващите промени, които гарантират, че ще обърнем внимание на опасенията на тази Камара", заяви Мей.

Тя обеща, че ще подложи ревизираното споразумение за Брекзит на гласуване от парламента възможно най-скоро, но само след като убеди ЕС да приеме промени в него. Гласуването ще се състои "когато можем да предложим сделка, която отговаря на въпроса, повдигнат от Камарата на общините", увери тя депутатите.

Ако Великобритания и ЕС не успеят да подпишат и ратифицират споразуимение, икономическите и политически последствия ще бъдат тежки, предупреди британският външен министър в речта си пред фондация "Конрад Аденауер", свързана с управляващия Християндемократически съюз.

През предстоящите съдбоносни седмици ще бъдат необходими активни действия, подчерта Хънт.

Великобритания има време до средата на март да сключи споразумение с ЕС, за да може то да бъде одобрено на срещата на лидерите на 28-те страни по-късно същия месец, съобщават дипломатически източници от блока, цитирани от Ройтерс.

"Имат срок до 10 март, може би 15 март най-късно", според европейски дипломат, който подчерта, че блокът ще се нуждае от време, за да подготви одобряването на споразумението на срещата на високо равнище на 21 и 22 март. "В противен случай ще бъдат принудени да отложат Брекзита, или да напуснат без споразумение", добави източникът.

Друг брюкселски дипломат също посочи средата на март като практически краен срок за постигането на споразумение, отбелязва Ройтерс.

Според "Файненшъл таймс" представителите на ЕС се опасяват, че с действията си Тереза Мей в момента просто протака и бави играта до настъпването на датата за излизането от съюза 29 март.

Разочарованието на Юнкер

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че в края на мандата си преживява разочарование от очакваното излизане на Великобритания от ЕС.

“Отидох в Брюксел през 2014 г., за да участвам в съзидание, но сега се занимавам с разрушение", каза Юнкер в реч пред парламента на провинция Баден-Вюртемберг в Щутгарт.

Преговорите с британския министър-председател Тереза Мей не бяха по-приятни от разговорите за митата и търговията с президента на САЩ Доналд Тръмп, каза Юнкер.

Неговият мандат като председател на Еврокомисията приключва през ноември и той няма да се кандидатира за нов мандат. Юнкер нарече Брекзит най-трагичното следвоенно решение в Европа.

mediapool.bg