Кламер БГ - Новини: Твърдения за заговор срещу Тереза Мей в очакване за провал на сделката й за Брекзит

Твърдения за заговор срещу Тереза Мей в очакване за провал на сделката й за Брекзит

Европа

|
Нед, 13 Ян 2019г. 17:37ч.
Твърдения за заговор срещу Тереза Мей в очакване за провал на сделката й за Брекзит

Два дни преди решаващия вот за Брекзит в британския парламент, се появиха съобщения, че депутати възнамеряват да отнемат контрола върху процеса от премиера Тереза Мей, ако сделката й бъде отхвърлена, както се очаква да стане. Самата Мей предупреди в неделя депутатите, че евентуално отхвърляне на предложеното би имало катастрофални последствия за страната.

Група критично настроени британски депутати от всички партии, включително бивши министри консерватори, планират да лишат правителството на Тереза Мей от способността да управлява, съобщи в неделя в. "Сънди таймс", цитиран от БТА. Според публикацията те планират "много британски преврат" (по определението на високопоставен представител на Камарата на представителите), ако Мей изгуби ключовия вот по нейното споразумение за Брекзит във вторник.

Най-малко две групи настроени за бунт депутати планират да променят правилника на Камарата, така че резолюциите, предложени от редовите членове, да имат предимство пред правителствените предложения, преобръщайки вековните отношения между изпълнителна и законодателна власт, посочва "Сънди таймс". Според "Даунинг стрийт" това може да позволи на депутатите да суспендират член 50 и да забавят Брекзита, а това може дори да доведе до преобръщане на резултата от референдума

В същото време лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин възнамерява да внесе вот на недоверие, ако министър-председателката загуби гласуването в парламента, което би могло да доведе до предсрочни избори.

Тереза Мей предупреди за катастрофални последствия

Мей отправи призива си за подкрепа само два дни преди гласуването в парламента, което се очаква да загуби. През декември правителството отмени насрочено гласуване по договореното с Брюксел споразумение, след като стана ясно, че то няма да получи подкрепата на достатъчен брой депутати. В Момента няма признаци премиерката да е много по-близо до спечелването на необходимата й подкрепа.

Депутатите не трябва да разочароват хората, които гласуваха за Брекзит, заяви Мей в статия във в. "Сънди експрес". "Подобно нещо би накърнило катастрофално и непростимо доверието в нашата демокрация", пише тя. "Затова моето послание към парламента този уикенд е просто: време е да забравим игрите и да направим това, което е добро за страната".

В петък външният министър Джереми Хънт заяви, че ако споразумението бъде отхвърлено, може изобщо да не се стигне до Брекзит. Според в. "Сънди таймс" недоволни депутати смятат през идната седмица да се опитат да прекъснат или отложат Брекзит.

Великобритания, която е петата в света икономическа сила, по график трябва да напусне ЕС на 29 март.

Има ли правителството "план Б"

Министърът за Брекзит Стивън Баркли коментира в неделя пред Би Би Си, че членове на парламента предлагат множество различни планове, които не са съобразени с резултата или риска да няма сделка за Брекзит.

Запитан какво ще стане, ако споразумението на Тереза Мей бъде отхвърлено, Баркли предположи, че парламентът би подкрепил нещо близко до това споразумение, но отказа да коментира дали правителството е подготвило "план Б" за Брекзит.

Според информация на "Сънди Таймс" група депутати, включително бивши министри на Мей, търсят начин да се изземе контролът върху процедурата за Брекзит и да се предложи законодателство, което да направи незаконно напускането на ЕС без сделка, ако министър-председателката загуби гласуването във вторник.

Доминик Грийв, смятан за водеща фигура в междупартийните преговори за гарантиране на това, че депутатите ще имат думата за бъдещето на процеса при провал на вота, заяви пред Би Би Си, че съобщенията за това как той и председателят на парламента Джон Бъркау заговорничат, са "безсмислици".

Министърът на транспорта Крис Грейлинг, който говори пред Скай нюз, също не пожела да каже какво ще прави Тереза Мей, ако планът й катастрофира в парламента. Той обаче отхвърли твърденията, че правителството всъщност няма никакъв резервен план.

"Нека преминем моста ако и когато това се случи, призова той и допълни, че точно сега усилията на премиера и правителството са фокусирани в това да убедят хората, че предложената сделка е най-добрият вариант, който би довел до напускане на ЕС.

Запитан отново съществува ли все пак резервен план, той заяви: Важното нещо, което искам да кажа на колегите депутати, е подобни тревоги са налице и те са големи.

mediapool.bg