Кламер БГ - Новини: Пртести в Будапеща разпръснати със сълзотворен газ, 35 арестувани

Пртести в Будапеща разпръснати със сълзотворен газ, 35 арестувани

Европа

|
Пет, 14 Дек 2018г. 15:39ч.
Пртести в Будапеща разпръснати със сълзотворен газ, 35 арестувани

Няколко хиляди души протестираха снощи в унгарската столица Будапеща, възобновявайки демонстрациите от вчера срещу ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде Ройтерс.

Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан вчера прокара и двата закона на фона на протести на опозицията в парламента и на улични протести.

Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав, скандирайки лозунги срещу ФИДЕС и Орбан.

"Недоволството ни доведе тук. Едното е въпросът със съдилищата - следващата фаза от бетонирането на властта им, а другото - шамарът в лицето на трудовите хора", каза 65-годишният Тамаш Сабо, развяващ унгарското знаме.

Протестиращите бяха възмутени най-вече от трудовите регулации, които позволяват на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. Правозащитни организации пък казват, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа намеса в работата на правосъдието.

Унгарската полиция използва срещу протестиращите сълзотворен газ и арестува 35 души, предаде ДПА, като цитира проправителствения вестник "Модяр идьок". Протестиращите спряха движението в продължение на часове. Някои от тях замерваха полицаи и сгради с яйца, бутилки и димки, като разбиха прозорец на парламента.

mediapool.bg