Кламер БГ - Новини: Към 60 000 гърци протестират срещу името Северна Македония

Към 60 000 гърци протестират срещу името Северна Македония

Европа

|
Нед, 20 Ян 2019г. 17:35ч.
Към 60 000 гърци протестират срещу името Северна Македония

Демонстрация срещу името Република Северна Македония, за която се очакваше да бъде най-мащабната по рода си, се провежда в неделя в Атина.

Организаторите на протеста под надслов "Македония е Гърция", който започна в Атина при засилени мерки за сигурност, заявиха, че на площад "Синтагма" в самото сърце на гръцката столица днес се очаква "да присъстват най-малко 600 000 души", съобщават гръцки медии.

Оказа се обаче, че в неделя следобед на площад "Синтагма" в центъра на Атина са се събрали не повече от 60 000 души, съобщи в. "Катимерини", като се позовава на официални данни на полицията.

Полицията съобщи, че общо 326 автобуса са пристигнали в Атина от други части на страната. Организаторите на демонстрацията обявиха, че очакват 3000 автобуса с противници на споразумението.

По време на демонстрацията избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи, които искаха да се изкачат по стълбите пред сградата на гръцкия парламент. Те замеряха полицаите с камъни, димки, бомбички, боя и други предмети, а силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията съобщи, че десет полицаи са били ранени.

В Северна Гърция пък фермери блокираха временно магистралата, водеща към Скопие, в знак на солидарност с протестиращите в Атина.

Демонстрацията е насочена срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Очаква се споразумението със Скопие да се гласува от депутатите през следващата седмица.

Според организаторите на демонстрацията, които обявиха, че призивът им в социалните мрежи е намерил доста широк отзвук, днешният протест трябваше да е по-мащабен спрямо подобна акция миналия февруари, когато на площада пред парламента се събраха около сто хиляди души. Най-вероятно обаче прогнозата им няма да се сбъдне.

Сред говорителите на митинга е бившият американски-сенатор от гръцки произход Крис Спирос. "Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там. Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той, цитиран от БНР.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум.

Според проучванията на общественото мнение 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум.

Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят Сириза и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

mediapool.bg